Švedski akademik će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu
06.12.2019 Stokholm

Švedski akademik će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Švedski akademik će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu Foto: Beta / AP
Švedski akademik Peter Englund izjavio je danas da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom sukoba 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

"Neću prisustvovati uručenju Nobelove nagrade naredne nedelje. Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo čisto licemerje sa moje strane", naveo je za list Dagens niheter akademik Englund, koji je istoričar i pisac.

Englund je za švedske medije pokrivao dešavanja na Balkanu 90-ih godina. Pored njegovog bojkota ceremoniji, ove nedelje je članica Odbora za Nobelovu nagradu za književnost Gun-Brit Sundstrom podnela ostavku zbog priznanja Handkeu.

Premda neki smatraju da je Handke "naslednik Getea", austrijski književnik je bio na meti kritika zbog prosrpskih stavova.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side