Svaki četvrti Nemac ima migrantsko poreklo
29.07.2020 Bon

Svaki četvrti Nemac ima migrantsko poreklo

Svaki četvrti Nemac ima migrantsko poreklo Foto: Beta, AP / Thomas Warnack
Svaki četvrti stanovnik Nemačke ima strano poreklo, većinom povezano sa nekom evropskom zemljom, pokazaju statistički podaci koje danas prenosi Dojče vele (Deutsće welle - DW).

Nemačka ima preko 83 miliona stanovnika, a 26 odsto ih ima takozvano "migrantsko poreklo", objavio je Nemački ured za statistiku na temelju mikrocenzusa za 2019. godinu.

Ukupno to čini više od 21 milion stanovnika koji su ili rođeni u inostranstvu, ili imaju barem jednog roditelja koji je rođen izvan Nemačke i ima (ili je imao) neko drugo državljanstvo.

Među njima je oko 238.000 iz Srbije, dok je više od 232.000 poreklom sa Kosova. Od drugih zemalja iz regiona najviše je onih iz Hrvatske, 415.000, dok ih je iz Bosne i Hercegovine 203.000, prenosi DW.

U odnosu na prethodnu godinu to predstavlja porast stanovnika Nemačke sa stranim poreklom od 2,1 odsto, ali je u poređenju sa prethodnim godinama to najmanje procentualno povećanje te grupe građana u poslednjih deset godina.

Više od 11 miliona građana sa migracionim poreklom ima nemačko državljanstvo i više od pola njih ga je dobilo rođenjem, dok je njih 23 odsto primljeno u državljanstvo nakon dolaska u Nemačku i boravka određenog broja godina u zemlji.

Jednako je velik procenat i tzv. "kasnih useljenika" - osoba koje imaju pravo dolaska i naseljavanja u Nemačku jer su neki njihovi davni preci jednom odatle otišli u neku drugu zemlju. Najviše takvih slučajeva ima u Rusiji, pa ne čudi da je procentualno po broju doseljenika u Nemačku Rusija na trećem mestu sa 7 odsto, odmah iza Turske (13 odsto) i Poljske (11 odsto).

Od ukupnog broja ljudi sa stranim poreklom je njih skoro 14 miliona (65 odsto) došlo iz neke druge evropske zemlje, većinom iz neke od zemalja članica Evropske unije. Tu se pre svega ističu Poljska, Rumunija i Bugarska.

Iz Azije ih je poreklom 4,6 miliona, a oko milion ih korene ima u Africi.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side