20.06.2018 Beograd

Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa

Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa Foto: Pixabay.com
Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje u četvrtak, 21. juna, u 12 časova i sedam minuta, a na južnoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

Leto će na severnoj hemisferi trajati do 22. septembra, kada počinje jesen.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Međutim, stvari s takvim računanjem godišnjih doba koje je relativno nova istorijska kategorija, naučno gledano su znatno komplikovanije, a još su komplikovanije zbog potreba, običaja i prakse koji širom sveta diktiraju računanje vremena, te i godišnjih doba.

Tako se "meteorološka godišnja doba" računaju po temperaturi, pri čemu se letom naziva najtoplija četvrtina godine, a zimom najhladnija. Godine 1780. Metorološko društvo "Palatina" (Societas Meteorologica Palatina), kao rana međunarodna organizacija za meteorologiju, definisalo je godišnja doba kao grupe od po tri cela meseca, zasnovane na Gregorijanskom kalendaru.

Iako je to društvo prestalo da postoji još 1795. godine, profesionalni meteorolozi širom sveta i dalje koriste tu definiciju. Tako za umerene oblasti na severnoj hemisferi, "meteorološko proleće" počinje 1. marta, "meteorološko leto" 1. juna, "meteorološka jesen" 1. septembra, a "meteorološko zima" 1. decembra.

"Astronomsko vreme" kao osnova za određivanje godišnjih doba u umerenim oblastima severne hemisfere, datira u najmanju ruku od Julijanskog kalendara drevnih Rimljana.

"Astronomsko vreme" se kao osnova i dalje koristi i u mnogim savremenim gregorijanskim kalendarima širom sveta, iako neke zemlje kao što su Australija, Novi Zeland i Rusija preferiraju da ipak koriste "meteorološko računanje".

Precizan period godišnjeg doba po "astronomskom vremenu" određuje se po tačnom vremenu prelaska Sunca preko ekvatora u vreme ravnodnevice.

Tako se smenjuju "perihelion" - tačka na putanji Zemlje kada je ona najbliža Suncu - od 2. do 5. januara, kada je na južnoj hemisferi leto, tačka martovske ravnodnevice 19, 20. ili 21. marta, zatim tačka prolećnog "solsticija" 20. ili 21. juna, kada je Sunce na najvišoj tački nad severnom hemisferom Zemlje, "afelion" - tačka na putanji Zemlje kada je ona najdalje od Sunca - od 4. jula do 7. jula, kada je na severnoj hemisferi leto, tačka jesenje ravnodnevice 22. ili 23. septembra, i tačka decembarskog "solsticija" 21. ili 22. decembra, kada je Sunce na najnižoj tački nad severnom hemisferom Zemlje.

Ta "astronomska godišnja doba" nisu jednakog trajanja, zbog eliptične orbite Zemlje, i drugih nepravilnosti, što je otkrio Johannes Kepler, a razradio Milutin Milanković (1879-1958.), geofizičar, astronom i inženjer.

Tako od martovske ravnodnevice proteknu 92,75 dana do junskog "solsticija", a 93,65 dana do septembarske ravnodnevice, 89,85 dana do decembarskog "solsticija" i 88,99 dana do martovske ravnodnevice, te se tako i godišnja doba obeležena tim astronomskim opažanjima razlikuju za toliko po trajanju.

Postoje i "solarno računanje godišnjih doba" u kojem su "solisticiji" i ravnodnevice oznake središta godišnjih doba. To je bio metod za računanje godišnjih doba pre svega u srednjovekovnoj Evropi, naročito kod Kelta, a i dalje se ceremonijalno koristi u nekim zemljama istočne Azije. Leto je definisano kao četvrtina godine s najvećom insolacijom, a zima kao četvrtina s najmanjom.


Foto: Beta, AP

"Solarna godišnja doba" se smenjuju 3-4 nedelje pre "meteoroloških", a 6-7 nedelja pre "astronomskih godišnjih doba" koja počinju ravnodnevicama i "solsticijima".

Tako je po "solarnom računanju godišnjih doba" dan najveće insolacije označen kao "sredina leta", što je navedeno i u pozorišnom komadu Vilijama Šekspira "San letnje noći", čiju je radnju smestio na letnji "solsticij". U keltskom kalendaru, tradicionalni prvi dan zime je 1. novembar, proleće počinje 1. februara, leto počinje 1. maja, a prvi dan jeseni je 1. avgust.

Tradicionalni kalendar u Kini je osnova za druge takve sisteme u Istočnoj Aziji. Godišnja doba se u tom kalendaru tradicionalno zasnivaju na čak 24 perioda nazvana solarnim terminima. Četiri godišnja doba su univerzalno prevedena kao "proleće", "leto", "jesen" i "zima", ali počinju mnogo ranije od "solsticija" i ravnodnevnice, označavajući sredinu svakog od tih godišnjih doba, a ne njihov početak. Astronomski gledano, kinesko proleće počinje oko 4. februara, leto oko 6. maja, jesen približno 8. avgusta, a zima počinje 7. novembra.

U nekim kalendarima u Južnoj Aziji koristi se metod sa šest godišnjih doba kojih između leta i zime može da bude jedno do tri.

U posebnom, hinduističkom kalendaru tropske i suptropske Indije, takođe postoji šest godišnjih doba, ali drugačijih, od po dva meseca.

"Ekološka godišnja doba" su opet drugačiji način računanja, kao periodi u kojima se dešavaju važne, uočljive pojave među biljkama i životinjama, te je cvetanje znak proleća, a hibernacija ježeva znak zime.

U tom smislu, "ekološka godišnja doba" su definisana kao apsolutna, za razliku od kalendarskih metoda u kojima su godišnja doba relativna.

Postoji šest "ekoloških godišnjih doba" zavisno od regiona sveta i položaja u odnosu na okeane gde su te razlike najizraženije i najpodložnije vremenskom kolebanju.

Po aktivnosti biljaka i životinja, tako postoji "pretproleće" koje počinje negde od februara do marta, sledi proleće koje počinje od sredine marta do kraja aprila, "visoko leto" počinje juna, "kasno leto" počinje sredinom ili krajem avgusta, jesen počinje od sredine do kraja septembra, a zima počinje novembra ili decembra.

U tropskim zemljama, gde se datumi godišnjih doba razlikuju, uobičajeno je govoriti o kišnoj ili vlažnoj ili monsunskoj "sezoni" - godišnjem dobu, naspram "suve sezone". U Nikaragvi se sušna sezona, od novembra do aprila, zove "leto", a kišna sezona od maja do oktobra se zove "zima", iako je ta zemlja na severnoj hemisferi.

U nekim tropskim oblastima se koristi trojna podela na vruću, kišovitu i hladnu sezonu - godišnje doba.

Stanovnici polarnih, umerenih i tropskih podneblja severne Evroazije, Amerike, Afrike, Okeanije i Australije tradicionalno su na ekološki način definisali godišnja doba - posmatranjem aktivnosti biljaka, životinja i vremena - meteoroloških pojava.

Svaka plemenska grupa tradicionalno naziva godišnja doba tako što ih određuje po raznorodnim lokalnim kriterijumima - od hibernacije polarnih medveda na arktičkim tundrama, do sezona bujanja biljaka u tropskim kišnim šumama.

U Australiji, neka plemena imaju do osam godišnjih doba u godini, kao i narod Sami, u Skandinaviji, ali mnogi su s napuštanjem tradicionalnog načina života, napustili i to računanje vremena.

Godišnja doba, posebno zasnovana na kalendaru, koriste se u raznim zemljama da bi se označile promene godišnjih doba, te se često nazivaju "zvaničnim", iako ih vlsti nikada nisu proglasile kao takve, već je to i danas uglavnom samo stvar - običaja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kad mama pati posle porođaja, kako joj pomoći? Kad mama pati posle porođaja, kako joj pomoći?

  U prvim nedeljama posle porođaja čak oko 70 odsto žena je "promenljivog raspoloženja", a za lečenje postporođajne depresije najvažnija je podrška okoline.

 • Vašington želi da utvrdi broj mačaka u gradu, kreće popis Vašington želi da utvrdi broj mačaka u gradu, kreće popis

  U Vashingtonu su državna i privatna udruženja pokrenula trogodišnji popis ukupnog broja mačaka u glavnom gradu, u nadi da će to pomoći razvoju upravljanja mačjom populacijom širom Sjedinjenih Američkih Država.

 • Signali koje telo šalje kad mu treba pomoć Signali koje telo šalje kad mu treba pomoć

  Ako s našim organizmom nešto nije u redu, telo će nam to i reći. Međutim, neritko te signale ignorišemo pa simptomi mogu prerasti u ozbiljniji zdravstveni problem. Saznajte koji vam to signali govore da vaše telo treba pomoć.

 • Ne stavljajte dezodorans ujutru! Ne stavljajte dezodorans ujutru!

  Za većinu odraslih jutarnja rutina izgleda ovako: nekoliko puta pomeramo vreme ustajanja na budilniku, ustajemo, tuširamo se, stavljamo dezodorans, oblačimo se i napuštamo kuću.

 • Preživećemo zahvaljujući dopaminu Preživećemo zahvaljujući dopaminu

  Na euforično stanje prilikom slušanja određene muzike utiče hormon dopamin kojeg luči mozak, podstičući osećaj zadovoljstva, sličan onome koji izaziva omiljena hrana.

 • Dugo izdisanje smanjuje nervozu Dugo izdisanje smanjuje nervozu

  Ako vas uhvati napad panike, nešto vas u trenutku iznervira ili razbesni, probajte da odmah "napadnete" stres, a ne da mu se prepustite. Sigurno ste čuli za neke tehnike koje mogu da vam pomognu u tim momentima.

 • Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej? Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej?

  Na osnovu toga kako se ponašaju u društvu, psiholozi su klasifikovali one koji preterano uživaju u alkoholnim pićima u četiri glavne grupe.

 • Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata

  Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

 • Netfliks će emitovati poslednji nastup Brusa Springstina na Brodveju Netfliks će emitovati poslednji nastup Brusa Springstina na Brodveju

  Američka internet kompanija Netfliks (Netflix) saopštila je danas da će emitovati poslednji nastup na Brodveju čuvenog američkog muzičara Brusa Springstina.

 • Tačno 40 godina od filma Briljantin Tačno 40 godina od filma Briljantin

  Prošlo je 40 godina od kada su Olivija Njuton-Džon i Džon Travolta osvojili srca mladih u svetu, a sam mjuzikl "Briljantin" (Grease) od tada nije dobio nijednu boru, i dalje je aktuelan.

 • Napravljena mapa opasnosti od zmija Napravljena mapa opasnosti od zmija

  Švajcarski, britanski i američki naučnici sastavili su mapu opasnosti od zmija, uzimajući u obzir rizik od ujeda otrovnice i mogućnost pristupa medicinskoj pomoći.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side