Sutra 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela
05.04.2020 Italija

Sutra 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela

Sutra 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela Foto: Pixabay.com
U ponedeljak se navršava tačno 500 godina od smrti italijanskog renesansnog majstora Rafaela Santija koji je uz Leonarda da Vinčija i Mikelanđela najznačajniji predstavnik renesanse.

Zbog pandemije korona virusa u svetu, kulturne manifestacije i izložbe posvećene Rafaelu su otkazane ili odložene.

U glavnom gradu Italije, zemlje koja je najviše pogođena korona virusom u svetu, bila je predviđena izložba o Rafaelu a ranije je pariski muzej Luvr obećao pozajmljivanje dela tog renesansnog majstora.

Italijanski slikar Đorđo Vazari (1511-1574) koji je pisao o Rafaelu, naveo je da renesansni slikar bio "umetnik gracioznosti" (artista aggraziato) i umetnik harmonije koji je u slikarstvu težio ka idealnoj lepoti.

Rafaelo (1483-1520) je za 37 godina života ostavio remek-dela slikarstva među kojima su njegove tri freske u Vatikanu - "Atinska škola", "Sveti razgovori" i "Poetika", velike slike "Madona pod baldahinom" i "Polaganje u grob", kao i niz slika posvećenih Bogorodici od kojih "Madona sa češljugarom" i "Madona u zelenom".

Smatra se izvanrednim portretistom, a njegova tehnika je bila inspiracija za druge slikare. Jedan od najpoznatijih portreta je slika renesansnog pisca i diplomate Baldasarea Kastiljonea.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side