04.06.2019 Madrid

Sud privremeno obustavio ekshumaciju Frankovih posmrtnih ostataka

Sud privremeno obustavio ekshumaciju Frankovih posmrtnih ostataka Foto: Beta / AP
Španski vrhovni sud privremeno je zaustavio sprovođenje vladinog plana premeštanja posmrtnih ostataka generala Fransiska Franka iz mauzoleja u kome se nalaze u drugi, diskretniji grob, dok traje postupak po žalbi Frankovih naslednika.

Ekshumaciju je vlada predvidela za idući ponedeljak. Oko toga se na sudu spore socijalistička vlada i naslednici diktatora koji je vladao Španijom od 1939. do 1975. godine.

Franko (1892-1975) sahranjen je u ogromnom memorijalnom centru "Dolina palih" posvećenom svim žrtvama španskog građanskog rata.

Španska vlada je u junu prošle godine saopštila da želi da premesti posmrtne ostatke diktatora Fransiska Franka iz mauzoleja kod Madrida kako bi ta lokacija bila pretvorena u "mesto pomirenja".

Španski premijer Pero Sančes, socijalista koji je prošlog meseca osvojio novi premijerski mandat, želeo je da se posmrtni ostaci bivšeg diktatora premeste iz mauzoleja 10. juna i prebace na javno groblje u predgrađu Madrida čemu se suprotstavljaju Frankovi potomci.

Sudije vrhovnog suda ocenile su da bi vraćanje posmrtnih ostataka u mauzolej u slučaju da bude žalbeni proces bude uspešan moglo da nanese štetu ugledu koji nacionalne institucije uživaju u javnosti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side