Studija: Svemirski otpad se može videti i danju
04.08.2020 Beograd

Studija: Svemirski otpad se može videti i danju

Studija: Svemirski otpad se može videti i danju Foto: pixabay.com
Naučnici su otkrili način otkrivanja pri dnevnom svetlu svemirskog otpada koji je opasnost za aktivne satelite, što bi moglo olakšati nadzor, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u časopisu "Nature Communications".

Skoro 9.000 satelita postavljeno je u orbitu oko Zemlje od 1957. godine, a oko 23.000 predmeta većih od 10 santimetara, po američkim vojnim podacima, kruži oko Zemlje brzinom većom od 20.000 kilometara na sat. Pri toj brzini, svaki sudar s njima, iako su mali, može uništiti satelit i stvoriti još više otpada.

Te krhotine potiču posebno od komada raketa koje nose satelite u orbitu, a potiči i iz dva posebna događaja: 2007. kada je Kina projektilom namerno uništila jedan svoj satelit, i od sudara ruskog vojnog i komunikacionog satelita 2009. godine.

Problem se pogoršava jer je u poslednje vreme sve više lansiranja čitavih "rojeva" od po nekoliko desetina sasvim malih satelita za telekomunikacije.

Sa optičkih posmatračkih stanica na Zemlji moguće je otpad u svemiru otkriti laserskom telemetrijom. Ali, ta tehnika radi samo nekoliko sati u sumrak, kada je stanica za otkrivanje na Zemlji u tami, a otpad i dalje osvetljen Suncem.

Tim istraživača u Austriji saopštio je da je uspeo da produži to vreme kombinacijom teleskopa, detektora i filtera kako bi povećali kontrast između objekata i neba.

Po njihovoj studiji, zahvaljujući toj novoj tehnici koja je još u eksperimentalnoj fazi, bilo bi moguće pratiti svemirske ostatke 22 sata dnevno, a sada je to moguće samo tokom šest sati.

To bi znatno doprinelo "budućim misijama uklanjanja svemirskog otpada i poboljšanju predviđanja sudara u orbiti", izjavio je za AFP koautor studije, Mihael Štajndorfer iz Instituta za svemirska istraživanja Austrijske akademije nauka.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side