19.08.2018 Pirot

Studenti iz Srbije i inostranstva izučavaju tradicionalnu seosku arhitekturu i gradnju kuća

Studenti iz Srbije i inostranstva izučavaju tradicionalnu seosku arhitekturu i gradnju kuća Foto: print screen
Grupa od sedamnaest studenata arhitekture i građevinarstva iz Australije, Nemačke, Rusije, Engleske, Holandije, Bugarske i Srbije u staroplaninskom selu Gostuša kraj Pirota proučava jedinstvenu arhitekturu sela koga mnogi zbog kamenih krovova zovu "kamenim selom".

Tokom boravka u selu studenti su sanirali zidove crkve u Gostuši i zid jedne stare kuće u selu.

Studenti su deo projekta "Usvoji domaćinstvo u Gostuši" Fondacije "Arhitekta Aleksandar Radović".

Projekat je deo Pirotskog kulturnog leta a finansiraju ga Pirot i Fondacija Radović. 

Volonterski kamp je zvanično sertifikovan kao deo programa "Evropska godina kulturnog nasleđa 2018", jedini te vrste u Srbiji.

Studija zaštite sela Gostuša kraj Pirota koju su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, predvođene arhitektom Elenom Vasić Petrović, 2016. godine dobila je nagradu Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasleđa "Evropa Nostra.

Studenti, učesnici kampa, poput Ane Klajnbauer iz Berlina, Belice Paunove iz Varne u Bugarskoj i Alistera Tirela iz Australije koji godinama zivi u Holandiji, ne kriju oduševljenje ambijentom sela, prirodom i gostoprimstvom meštana.

"Ovde smo radili na način i originalnim metodama kako se nekada radilo od materijala sa ovog terena. Meštani su nas veoma lepo prihvatili a posebno smo zadovoljni ljubaznošću onih kod kojih smo smešteni", kaže Ane Klajnbauer. 

Menadžer projekta iz Fondacije "Arhitekta Aleksandar Radović" Dejan Rudić Vranić kaže da je ideja kampa "Usvojite domaćinstvo u Gostuši" da zaokruže jednu priču koja se ovde odvija već osam godina.

Rudić Vranić podseća da je sve počelo sa popisom kuća i merenjima, zatim izradom studije očuvanja sela i predloga za proglašenje nepokretnog kulturnog dobra. Kasnije je ta studija dobila nagradu EU i Europa Nostre. 

"S ovim smo hteli da zatvorimo taj jedan ciklus. Uz pomoć meštana sa 17 volontera iz celog sveta i studentima sa beogradskog i niškog Univerziteta želimo nešto da vratimo selu. Oni su radili manje popravke na jednoj od kuća, ali i na hramu Svetog Jovana. Studenti su od starih majstora učili kako se pravi zemljani malter, išli smo do lokalnog majdana, radili na pripremi zemlje, pripremi i ručnom nanošenju maltera na način kako se to radilo vekovima unazad", kaže Rudić Vranić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Gostuše Dragan Vidanović kaze da ih raduje ovaj kamp studenata koji nastoje da pomognu da se sačuva autenticna gradnja kuca.

"U selu trenutno živi oko 60 ljudi, ali leti bude i do 200, dolaze i turisti. Najveći problem je put do imanja i pojata jer je pre osam godina nevreme odnelo sve puteve. Očekujem pomoć lokalne samouprave da se ovi putevi naprave. Ima dvadesetak kandidata koji bi se vratili u selo i na svojim imanjima čuvali koze, ovce ili krave", kaze Vidanović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument

  Beogradska filharmonijauvek s velikom pažnjom bira domaće autorske muzičke snage da budu deo koncertnog menija u okviru njenih zvaničnih sezona. Tako će to, na samom početku ove, biti novo delo kompozitora Ivana Brkljačića, eksplozivnog naziva Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar

 • Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje

  Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare.

 • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

 • Domaći preparat koji leči upaljeno grlo Domaći preparat koji leči upaljeno grlo

  Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti za samo četiri sata.

 • Masaža za ispucale usne Masaža za ispucale usne

  Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana.

 • Masažom stopala do manje bolnih ramena Masažom stopala do manje bolnih ramena

  Kada nas zaboli kičma, obično spas tražimo u masaži leđa, ali stručnjaci podsećaju da se na stopalima nalazi više od 70.000 nervnih završetaka. A, pritiskom na tačno određene tačke možemo da ublažimo bol na drugim mestima.

 • Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda

  Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

 • Kvalitetna "dokolica" ulepšava život Kvalitetna "dokolica" ulepšava život

  Kvalitetno provedeno slobodno vreme utiče na celokupni kvalitet života - pokazala je studija iz Velike Britanije. Naučnici su sproveli istraživanje na 2.000 ispitanika.

 • Žene ne uče na greškama Žene ne uče na greškama

  Kada je ljubav u pitanju, izgleda da pripadnice lepšeg pola prečesto ponavljaju iste greške, jer istraživanja pokazuju da samo mali procenat žena na njima uči.

 • Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

  Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

 • Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije

  Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je značajne arheološke lokalitete na teritoriji opštine Kuršumlija - 11 izgubljenih gradova, jednu antičku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side