19.08.2018 Pirot

Studenti iz Srbije i inostranstva izučavaju tradicionalnu seosku arhitekturu i gradnju kuća

Studenti iz Srbije i inostranstva izučavaju tradicionalnu seosku arhitekturu i gradnju kuća Foto: print screen
Grupa od sedamnaest studenata arhitekture i građevinarstva iz Australije, Nemačke, Rusije, Engleske, Holandije, Bugarske i Srbije u staroplaninskom selu Gostuša kraj Pirota proučava jedinstvenu arhitekturu sela koga mnogi zbog kamenih krovova zovu "kamenim selom".

Tokom boravka u selu studenti su sanirali zidove crkve u Gostuši i zid jedne stare kuće u selu.

Studenti su deo projekta "Usvoji domaćinstvo u Gostuši" Fondacije "Arhitekta Aleksandar Radović".

Projekat je deo Pirotskog kulturnog leta a finansiraju ga Pirot i Fondacija Radović. 

Volonterski kamp je zvanično sertifikovan kao deo programa "Evropska godina kulturnog nasleđa 2018", jedini te vrste u Srbiji.

Studija zaštite sela Gostuša kraj Pirota koju su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, predvođene arhitektom Elenom Vasić Petrović, 2016. godine dobila je nagradu Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasleđa "Evropa Nostra.

Studenti, učesnici kampa, poput Ane Klajnbauer iz Berlina, Belice Paunove iz Varne u Bugarskoj i Alistera Tirela iz Australije koji godinama zivi u Holandiji, ne kriju oduševljenje ambijentom sela, prirodom i gostoprimstvom meštana.

"Ovde smo radili na način i originalnim metodama kako se nekada radilo od materijala sa ovog terena. Meštani su nas veoma lepo prihvatili a posebno smo zadovoljni ljubaznošću onih kod kojih smo smešteni", kaže Ane Klajnbauer. 

Menadžer projekta iz Fondacije "Arhitekta Aleksandar Radović" Dejan Rudić Vranić kaže da je ideja kampa "Usvojite domaćinstvo u Gostuši" da zaokruže jednu priču koja se ovde odvija već osam godina.

Rudić Vranić podseća da je sve počelo sa popisom kuća i merenjima, zatim izradom studije očuvanja sela i predloga za proglašenje nepokretnog kulturnog dobra. Kasnije je ta studija dobila nagradu EU i Europa Nostre. 

"S ovim smo hteli da zatvorimo taj jedan ciklus. Uz pomoć meštana sa 17 volontera iz celog sveta i studentima sa beogradskog i niškog Univerziteta želimo nešto da vratimo selu. Oni su radili manje popravke na jednoj od kuća, ali i na hramu Svetog Jovana. Studenti su od starih majstora učili kako se pravi zemljani malter, išli smo do lokalnog majdana, radili na pripremi zemlje, pripremi i ručnom nanošenju maltera na način kako se to radilo vekovima unazad", kaže Rudić Vranić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Gostuše Dragan Vidanović kaze da ih raduje ovaj kamp studenata koji nastoje da pomognu da se sačuva autenticna gradnja kuca.

"U selu trenutno živi oko 60 ljudi, ali leti bude i do 200, dolaze i turisti. Najveći problem je put do imanja i pojata jer je pre osam godina nevreme odnelo sve puteve. Očekujem pomoć lokalne samouprave da se ovi putevi naprave. Ima dvadesetak kandidata koji bi se vratili u selo i na svojim imanjima čuvali koze, ovce ili krave", kaze Vidanović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side