Strije ne mogu sasvim da iščeznu
19.09.2019 Beograd

Strije ne mogu sasvim da iščeznu

Strije ne mogu sasvim da iščeznu Foto: prtscr
Trake i tračice urezane na bokovima i butinama, ili posle porođaja i mršavljenja na stomaku, grudima i drugim delovima tela, estetski veoma ruže izgled tela.

Osobe koje imaju strije, bilo da je reč o ženama ili muškarcima, nerado se skidaju pred drugima, svesne ne baš sjajnog izgleda svoje kože.

Češće se javljaju kod pripadnica ženskog pola. U adolescenciji 70 odsto devojčica dobije strije (za vreme trudnoće čak 90 procenata žena). U ovom periodu javljaju se i kod 40 odsto muškaraca, koji naglo rastu ili se bave sportom. Ukoliko se pojave u adolescentskom dobu, s godinama mogu u značajnoj meri da se povuku i postaju jedva vidljive.

Strije primarno obično “napadnu” osobe kod kojih postoji genetska sklonost, ističu dermatolozi. Njihovom nastanku doprinosi i naglo gomilanje prekomernih kilograma, kao i brzo mršavljenje. Mogu da se jave i prilikom uzimanja kortikosteroida, ili višemesečnog nanošenja kortikosteroidnih preparata na kožu radi lečenja, a bez nadzora dermatologa. Najnovija istraživanja pokazuju da strije nastaju i zbog promena u elastičnim vezivnim vlaknima u kojima nedostaju takozvani elastični mikrofibrili koji vlaknima daju potrebnu čvrstinu.


Foto: Pixabay.com


Nastale zbog prekomernih kilograma i naglim porastom telesne težine u trudnoći, strije mogu da se otklone zdravim načinom ishrane i izbegavanjem variranja telesne težine. U trudnoći treba koristiti i intenzivne hidrirajuće kreme koje zadržavaju vodu, a sadrže antioksidanse, vitamine C i E. Ukoliko se strije ipak pojave, u fazi dok su još crvene boje kožu treba tretirati retinoidima u vidu krema, kao što je tretinoin, adapalen, tazaroten. Zbog mogućeg negativnog delovanja na plod, primena retinoida se ne preporučuje u trudnoći, ali zato sa njihovom upotrebom treba početi neposredno posle porođaja, dok su strije još sveže. Ukoliko su stare i već bele, ne postoji dovoljno efikasan tretman za njihovo uklanjanje. Preparati sa retinoidima mogu da budu veoma efikasni, naročito kod adolescenata. Ipak, potpuno iščezavanje strija je zasad nemoguća misija.

Osim lokalne primene retinoida koji su se pokazali efikasnim u ranim fazama, primenom pojedinih vrsta lasera kao što je frakcionisani, radiofrekventni i drugi takođe može da se postigne određeni efekat, pokazuju studije. Na strije, ali pre svega na one koje su sveže, povoljno deluje i intenzivno pulsno svetlo (IPL). Žene mogu da primene sve ove tretmane, ali nikako za vreme trudnoće, već isključivo posle porođaja.

Nažalost, prava je istina da još ne postoji tretman koji dosledno poboljšava izgled strija i koji je bezbedan za sve tipove kože. Rezultati dosad obavljenih studija pokazuju da je topikalni tretinoin efikasan i da daje izvesna poboljšanja samo u slučaju mladih aktivnih strija. Postoje i tretmani koji deluju na sve vrste strija, ali pozitivan ishod često zavisi od toga da li se pacijent strogo pridržava instrukcija kako da nakon njih neguje kožu. Manjkavost ovih metoda je i što je potreban duži period oporavka, a pacijenti nisu uvek disciplinovani, ističu pojedini dermatolozi.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side