20.02.2018 Beograd

Stres mnogo jače deluje na žene i izaziva ovaj srčani problem

Stres mnogo jače deluje na žene i izaziva ovaj srčani problem Foto: pixabay
Žene imaju dva puta veće šanse da razviju fatalne srčane komplikacije, nego muškarci, upozoravaju naučnici.

Istraživači sa Emory Univerziteta su pronašli da žene koje su preživele srčani udar najverovatnije pate od ishemije srčanog mišića (mioharda) koje je izazvao stres.

Studija je pronašla da mentalni stres može više da izazove ishemiju srčanog mišića, koja nastaje usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.

Novo istraživanje objavljeno u America Heart Ašociation nudi jasan dokaz da žene kao nikada ranije zahtevaju intezivnu negu nakon srčanog napada, kao i da mentalni stres u mnogo većoj meri utiče na rad srca kod žena.

U okviru studije koju je predvodio doktor Viola Vakarino skupljeni su podaci 150 žena i 156 muškarca, mlađih od 61 godinu, koji su bili na bolničkom lečenju zbog napada srca i 112 muškarca i žena koji nisu imali koronarnih problema.

Naučnici su merili kako učesnicima studije krvni sudove funkcionišu tokom odmora i 30 minuta nakon mentalnog stresa izazvanog javnim govorom, kada su subjekti imali zadatak da zamisle i ispričaju veoma stresnu životnu situaciju.

Prema ovome, istraživači su su pronašli da su mlade žene koje su preživele srečani napad imale dva puta veći rizik od preživljavanja miokardijalne ishemije koju je izazvao mentalni stres.

autor: JU izvor: Superzena.B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side