08.10.2017 Beograd

Stres i alkohol podstiču pričanje u snu

Stres i alkohol podstiču pričanje u snu Foto: pixabay.com
Pričanje u snu može biti super način da se izvrištite, ispričate, ali i osramotite jer možete otkriti svoje tajne, ali i seksualne fantazije. Stručnjaci veruju da je nasledno. Pričanje u snu naučno se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja. Karakteriše ga pričanje u dubokom snu.

Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom. Pričanje u snu može biti vrlo smešno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas puno više nego što ste želeli.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, ali neki mogu pričati više puta u jednoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno razumeti što spavač govori. Ali katkad će to biti i mumljanja koja se teško dešifruju. Dok ih slušate, činiće vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapuću, a neki i viču.

 

Ko priča u snu?

Polovina dece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih - oko pet posto. Neki mogu da pričaju svaku noć, a dečaci i devojčice rade to pođednako često. Stručnjaci veruju da je pričanje u snu nasledno.

 

Zašto pričamo u snu?

Naučnici još nisu sigurni pričamo li u REM fazi ili ne, jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, ali ponekad može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja, piše Webmd.

Tokom noćnih mora ili strahova deca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Deca koja imaju noćne more češće mesečare i pričaju u snu. Pričanje u snu može se javiti tokom mesečarenja ali i poremećaja hranjenja u snu, stanja u kojem čovek jede u snu.

Poremećaj u ponašanju za vreme REM faze sna može rezultirati vikanjem, roktanjem pa čak i nasilnim ponašanjem.

 

Šta sve može podstaknuti pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu, a odednom ste počeli, to može biti i zbog sledećih razloga:

- određenih lekova
- emotivnog stresa
- temperature
- mentalnih poremećaja
- uticaja narkotika

 

Kad treba posetiti doktora?

Ako se pričanje u snu javi ođednom u odraslom uzrastu i propraćeno je strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama, dobro bi bilo posetiti lekara specijalizovanog za spavanje. Takođe, ako mislite da vaše dete ima problema sa snom, dobro je porazgovarati s pedijatrom kako biste saznali više. Kod odraslih je pričanje u snu povezano s manjkom sna, pa čak i nesanicom, kaže specijalista za spavanje Majkl Breus za Self.

 

Može li se smanjiti?

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbegavanje stresa i puno sna smanjiće verovatnoću vaših noćnih razgovora.

Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam snivanja i buđenja. Vodite ga dve nedelje. Zapišite vreme odlaska u krevet, vreme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili. Dobro je zapisati i eventualne lekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali. Šta ste pili svaki dan takođe zapišite, pogotovo pića s kofeinom, kao i alkohol. Zapišite i kada ste vežbali, piše 24 sata.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side