Stiže potrošačka groznica
22.11.2018 Beograd

Stiže potrošačka groznica

Stiže potrošačka groznica Foto: Pixabay
Još malo i stiže nam najlepši period godine - doba praznika, druženja, slavlja. Ali, i doba trošenja

Još malo i stiže nam najlepši period godine - doba praznika, druženja, slavlja. Ali, i doba trošenja. Između Crnog petka (koji ove godine "pada" 23. novembra) i katoličkog Božića, dakle za nepunih mesec dana, Amerikanci potroše neverovatnih 720 milijardi dolara, a slično je u ostatku potrošačkog sveta. Da bi bile sigurne da će uzeti deo ogromnog kolača, kompanije se služe raznim taktikama. Ovo su najčešće.

Sad ili nikad - Sniženje samo danas, iskoristite neverovatan popust - neke su od parola kojima firme stvaraju namernu tenziju i netačan utisak da tako povoljnih rasprodaja više neće biti. Strah da ćemo propustiti dobru ponudu može nas naterati da kupimo i ono što nam ne treba.

Jedan kupiš, jedan dobiješ - Strategija koja uporište traži u maksimi kapitalizma i potrošačkog društva "više je bolje" jedna je od najpopularnijih i najefikasnijih. Ubeđuje nas da nešto dobijamo besplatno, što svi mi, ma koliko novca imali, volimo. Ova strategija naročito "pali" tokom praznične kupovine kad kupujemo poklone, pa jednim udarcem "ubijamo" dve muve. Istraživanja, ipak, pokazuju da su ovi proizvodi često u startu precenjeni.

Besplatni vaučeri - Neki prodavci mame nas da ponovo kupimo kod njih tako što daju besplatne vaučere sa određenom, manjom količinom novca. Vaučer se mora upotrebiti do određenog perioda čime prodavci igraju na kartu hitnosti, koja se opet oslanja na našu sklonost da zgrabimo priliku pre nego što pobegne. I tako, da ne bismo propustili šansu, kupimo i ono što nam nije potrebno.

Manja pakovanja - Ne tako davno, šokirali smo se kad smo omiljenu čokoladu našli u pakovanju od 90, pa i 80 grama. Ali reč je o popularnoj strategiji, pogotovo u prodaji kozmetičkih proizvoda. Male bočice parfema ili kozmetike deluju slatko, jeftinije su i ne razmišljamo mnogo o tome da su zapravo skuplje. Često su upakovane kao set, pa nam i stoga to izgleda kao idealan poklon, a pošto se nalaze kod kasa, teško im je odoleti. A kad ih jednom kupimo, retko ih vraćamo, pokazuju istraživanja, jer se vodimo logikom da i nismo mnogo potrošili.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side