20.03.2019 Beograd

Sterijino pozorje ove godine pod geslom: Pobuna – ženski rod

Sterijino pozorje ove godine pod geslom: Pobuna – ženski rod Foto: prtscr ytb
Selektor 64. Sterijinog pozorja Svetislav Jovanov saopštio je danas da će ove godine ta pozorišna manifestacija biti održana pod geslom "Pobuna – ženski rod", a da će u takmičarskoj konkurenciji biti osam predstava.

Jovanov je naveo da je izabrao predstavu "Petrijin venac", koju je prema romanu Dragoslava Mihailovića režirao Boban Skerlić, u produkciji Ateljea 212 iz Beograda, kao i Predstavu "Zla žena" po delu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

On je dodao je da je u takmičarsku konkurenciju uvrstio i predstavu "Neustrašive – kao i sve slobodne devojke", po delu Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi, a u izvođenju Dojčes teatra iz Berlina, kao i predstavu "Karolina Nojber", po delu Nebojše Romčevića, koju je režirao Kokan Mladenović, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Jovanov je uvrstio i "Hasanaginicu", po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta, te predstavu "Kozocid", po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Selektor je u takmičarski program uvrstio i predstavu "M.I.R.A.", u režiji Andraša Urbana, beogradskog Bitef teatra, kao i predstavu "Bolivud" po tekstu i u režiji Maje Pelević, Narodnog pozorišta iz Beograda.

Svetislav Jovanov je u saopštenju za javnost ocenio da je u proteklih godinu dana imao priliku da svedoči "natprosečnoj pozorišnoj sezoni".

"Kao najveću vrednost protekle sezone izdvajam niz pozorišnih ostvarenja koja, bez obzira na međusobne estetičke, poetičke ili ideološke razlike, odlikuje zajednička osobina: autentičan i istraživački pristup problematici ženske emancipacije. Reč je o predstavama u kojima pobuna zanemarenog, potisnutog i porobljenog ženskog identiteta, žene kao Drugog – postaje šifra borbe za društvene, moralne i civilizacijske promene", naveo je Jovanov.

U netakmičarsku Međunarodnu selekciju "Krugovi" 64. Sterijinog pozorja Jovanov je uvrstio predstavu "Kiklop" prema romanu Ranka Marinkovića, u režiji Saše Anočića, Gradskog dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba, kao i predstavu "Itaka" prema Homerovoj Odiseji, Pozorišta "Katona Jožef" iz Budimpešte.

U istu selekciju selektor je uvrstio i predstavu "Kuća lutaka. Lečenje", po delu Magde Fertač, a u režiji Jendžeja Pjaskovskog, TR/Teatra Rozmaitošci iz Varšave.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike

  Savet Mesne zajednice sela Gostuša na Staroj planini pokrenuo je akciju u kojoj će svakog aprila i maja u ekološkoj akciji biti prikupljana plastika u selu i pored reke.

 • Godišnje popiju punu kadu alkohola Godišnje popiju punu kadu alkohola

  U Nemačkoj se konzumiraju velike količine alkohola i svaki Nemac godišnje u proseku popije kadu punu pića, pokazao je godišnji izveštaj o bolestima zavisnosti, prenosi Poslovni dnevnik.

 • Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne

  Na početku beše pokret... i od nastanka vremena, igra je snažno sredstvo izražavanja i slavlja. Pronađena na muralima egipatskih faraona i inspirativna njenim kreatorima, do danas. Igra se koristila da dočara bogove i boginje, sa svim onim što oni predstavljaju u značajnom i pojmovnom, od ravnoteže iz koje proizilazi pravda, do muzikalnosti, ritmičnosti, individualne i kosmičke svesti...

 • Voda i njena toplota kao izvor života Voda i njena toplota kao izvor života

  Da bismo bili zdravi i vitalni, da bismo bili u svom najboljem izdanju, svakoga dana treba da popijemo 2,5 litar tople vode. Ako vam nije jasno zbog čega, odgovor leži u sledećim ciframa. Ljudsko telo u sebi sadrži u proseku od 55% do 78% vode. Mišići su 75% sastavljeni od vode, mozak 90%, krv 83%, kosti čak 22%. Zato svakoj ćeliji našeg tela treba voda, zato čovek može da živi mesec dana bez hrane, ali samo 7 dana bez vode.

 • Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava

  Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava za koji su pojedini izdavači u Srbiji pripremili popuste, a bibloteke raznovrsne programe.

 • Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike

  Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je danas da je prva kompanija iz regiona koja je obavila let bez upotrebe jednokratne plastike, a kako bi podigla svest o efektima zagađenja plastikom.

 • Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona

  Poizvođač pametnih telefona južnokorejski Samsung objavio je da odlaže lansiranje svog sklopivog uređaja Galaksi Fold (Galaxy Fold), pošto su se neki američki novinari žalili da imaju ozbiljne probleme sa ekranima.

 • U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu

  Ulaznice za manifestaciju Noć muzeja u Beogradu biće puštene u prodaju u utorak, 23. aprila, a cena u pretprodaji iznosiće 450 dinara, saopštili su danas organizatori.

 • Trajni lak: Da ili ne? Trajni lak: Da ili ne?

  Negovane ruke i uredni i sređeni nokti, uvek ostavljaju utisak negovane žene, jer je reč o delu tela, koji mnogima prvo zapadne za oko.

 • Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine

  Britanska kraljica Elizabeta Druga danas slavi 93. rođendan koji se ove godine podudara s obeležavanjem Uskrsa.

 • Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta

  Muškarci obično sazrevaju pored žene koju vole, ali posebno se menjaju, kada od vas dvoje, postanete porodica od vas troje. Ako do sada niste bili sigurni šta se kod muškaraca promeni kada postanu očevi, mi smo izdvojili nekoliko neminovnih promena u njihovom ponašanju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side