20.03.2019 Beograd

Sterijino pozorje ove godine pod geslom: Pobuna – ženski rod

Sterijino pozorje ove godine pod geslom: Pobuna – ženski rod Foto: prtscr ytb
Selektor 64. Sterijinog pozorja Svetislav Jovanov saopštio je danas da će ove godine ta pozorišna manifestacija biti održana pod geslom "Pobuna – ženski rod", a da će u takmičarskoj konkurenciji biti osam predstava.

Jovanov je naveo da je izabrao predstavu "Petrijin venac", koju je prema romanu Dragoslava Mihailovića režirao Boban Skerlić, u produkciji Ateljea 212 iz Beograda, kao i Predstavu "Zla žena" po delu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

On je dodao je da je u takmičarsku konkurenciju uvrstio i predstavu "Neustrašive – kao i sve slobodne devojke", po delu Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi, a u izvođenju Dojčes teatra iz Berlina, kao i predstavu "Karolina Nojber", po delu Nebojše Romčevića, koju je režirao Kokan Mladenović, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Jovanov je uvrstio i "Hasanaginicu", po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta, te predstavu "Kozocid", po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Selektor je u takmičarski program uvrstio i predstavu "M.I.R.A.", u režiji Andraša Urbana, beogradskog Bitef teatra, kao i predstavu "Bolivud" po tekstu i u režiji Maje Pelević, Narodnog pozorišta iz Beograda.

Svetislav Jovanov je u saopštenju za javnost ocenio da je u proteklih godinu dana imao priliku da svedoči "natprosečnoj pozorišnoj sezoni".

"Kao najveću vrednost protekle sezone izdvajam niz pozorišnih ostvarenja koja, bez obzira na međusobne estetičke, poetičke ili ideološke razlike, odlikuje zajednička osobina: autentičan i istraživački pristup problematici ženske emancipacije. Reč je o predstavama u kojima pobuna zanemarenog, potisnutog i porobljenog ženskog identiteta, žene kao Drugog – postaje šifra borbe za društvene, moralne i civilizacijske promene", naveo je Jovanov.

U netakmičarsku Međunarodnu selekciju "Krugovi" 64. Sterijinog pozorja Jovanov je uvrstio predstavu "Kiklop" prema romanu Ranka Marinkovića, u režiji Saše Anočića, Gradskog dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba, kao i predstavu "Itaka" prema Homerovoj Odiseji, Pozorišta "Katona Jožef" iz Budimpešte.

U istu selekciju selektor je uvrstio i predstavu "Kuća lutaka. Lečenje", po delu Magde Fertač, a u režiji Jendžeja Pjaskovskog, TR/Teatra Rozmaitošci iz Varšave.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side