14.07.2019 Mauna Kea

Stanovnici Havaja se pripremaju za instaliranje teleskopa na Mauna Kei

Stanovnici Havaja se pripremaju za instaliranje teleskopa na Mauna Kei Foto: Beta / AP
Naučnici se nadaju da će teleskop na Mauna Kei, čija izgradnja počinje u ponedeljak, pomoći da odgovore na fundamentalna pitanja o svemiru, ali neki stanovnici Havaja protestvuju jer je mesto na kome će biti teleskop njihovo sveto mesto.

Put za Mauna Keu će u ponedeljak biti zatvoren kako bi kamioni, koji nose delove teleskopa, mogli da stignu na Mauna Keu, najbolje mesto za teleskop na našoj planeti. Paralelno sa tim, neki stanovnici Havaja i drugi demonstranti nameravaju da spreče takav razvoj događaja.

Inače ovaj projekat je već godinama odlagan zbog pravne bitke i demonstracija, a pažnju javnosti je privukao glumac Džason Momoa, čiji preci su sa Havaja, a koji je postao glasnogovornik onih koji protestvuju protiv gradnje teleskopa. Izgradnja je stopirana u aprilu 2015. kada su uhapšeni demonstranti koji su blokirali gradnju, a prekinut je i drugi pokušaj na isti način nekoliko meseci kasnije.

Osnovno ogledalo ovog teleskopa ima prečnik od 30 metara i najveći je teleskop na svetu. Nakon toga vrhovni sud Havaja je doneo odluku da je izgradnja legalna, data je dozvola a vlasti su dale zeleno svetlo za gradnju. Po podacima Univeziteta na Havajima mesto na kome će biti izgrađen teleskop je, po tradiciji, zabranjeno za obične smrtnike, sem za plemenske poglavice i visoke sveštenike.

Nema preciznih informacija o tome šta demonstranti planiraju da rade u ponedeljak kada počne doturanje materijala za teleskop na Mauna Keu. Kahukahi Kanuha, koji je bio tri pupta hapšen zbog protesta, izjavio je da nije siguran da li će ići na Mauna Keu sledeće nedelje, ali je izrazio nadu da će protesti proteći mirno. Guverner David Ige izjavio je da će konvoj sa delovima pratiti Nacionalna garda, ali bez oružja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side