16.04.2019 Beograd

Šta bi trebalo da jedete ako vodite borbu sa urinarnom infekcijom?

Šta bi trebalo da jedete ako vodite borbu sa urinarnom infekcijom? Foto: pixabay
Verovatno ste primetili da sve više žena vodi svakodnevnu borbu sa urinarnim infekcijama. Jedan od uzročnika ovakve infekcije, svakako je neadekvatan način ishrane.

Dok varimo hranu, koju jedemo, u našem organizmu stvaraju se molekuli koji utiču na rast bakterija u mnogim sistemima organa, pa tako i u urinarnom traktu. Zato lekari neretko prepisuju poseban režim ishrane osobama koje imaju urinarnu infekciju.

Kako postoje namirnice, koje štete našem organizmu i dovode do urinarnih infekcija, tako postoje i one, koje nam pomažu da se na zdrav način adekvatno sa njima izborimo. Takve namirnice zovu se polifenoli, jaki antioksidanti, koji se tokom varenja pretvaraju u molekule, koji sprečavaju razmnožavanje bakterija u urinu.

Namirnice sa velikim udelom polifenola su:

Sveže borovnice

Čaj od brusnice

Jogurt

Crni čaj

Crna čokolada

Ukoliko imate ovu vrstu problema, trebalo bi da izbegavate gazirane napitke i namirnice sa velikom količinom životinjskog proteina, jer one smanjuju pH vrednost urina i na taj način potpomažu brži razvoj bakterija.

Poželjan je unos vitamina C, kako iz citrusa, tako i iz povrća kao što je brokoli ili prokelj.

Vitamin A ima važnu ulogu u borbi protiv urinarne infekcije, pa u svoju ishranu dodatno ubacite šargarepu, po mogućstvu svežu, kao i cveklu.

Kako biste uspešno zaustavili širenje bakterija, pojedite svakoga dana čen belog luka, koji je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, ova namirnica, nalazi primenu u borbi protiv mnogih infekcija.

Naravno, ovako obogaćena ishrana pomoći će vam da zaustavite dalje razmnožavanje bakterija u mokraći, ali da biste problem u potpunosti rešili, neophodno je konsultovati se sa lekarom.

 

autor: JU izvor: Lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side