Šta bi trebalo da jedete ako vodite borbu sa urinarnom infekcijom?
16.04.2019 Beograd

Šta bi trebalo da jedete ako vodite borbu sa urinarnom infekcijom?

Šta bi trebalo da jedete ako vodite borbu sa urinarnom infekcijom? Foto: pixabay
Verovatno ste primetili da sve više žena vodi svakodnevnu borbu sa urinarnim infekcijama. Jedan od uzročnika ovakve infekcije, svakako je neadekvatan način ishrane.

Dok varimo hranu, koju jedemo, u našem organizmu stvaraju se molekuli koji utiču na rast bakterija u mnogim sistemima organa, pa tako i u urinarnom traktu. Zato lekari neretko prepisuju poseban režim ishrane osobama koje imaju urinarnu infekciju.

Kako postoje namirnice, koje štete našem organizmu i dovode do urinarnih infekcija, tako postoje i one, koje nam pomažu da se na zdrav način adekvatno sa njima izborimo. Takve namirnice zovu se polifenoli, jaki antioksidanti, koji se tokom varenja pretvaraju u molekule, koji sprečavaju razmnožavanje bakterija u urinu.

Namirnice sa velikim udelom polifenola su:

Sveže borovnice

Čaj od brusnice

Jogurt

Crni čaj

Crna čokolada

Ukoliko imate ovu vrstu problema, trebalo bi da izbegavate gazirane napitke i namirnice sa velikom količinom životinjskog proteina, jer one smanjuju pH vrednost urina i na taj način potpomažu brži razvoj bakterija.

Poželjan je unos vitamina C, kako iz citrusa, tako i iz povrća kao što je brokoli ili prokelj.

Vitamin A ima važnu ulogu u borbi protiv urinarne infekcije, pa u svoju ishranu dodatno ubacite šargarepu, po mogućstvu svežu, kao i cveklu.

Kako biste uspešno zaustavili širenje bakterija, pojedite svakoga dana čen belog luka, koji je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, ova namirnica, nalazi primenu u borbi protiv mnogih infekcija.

Naravno, ovako obogaćena ishrana pomoći će vam da zaustavite dalje razmnožavanje bakterija u mokraći, ali da biste problem u potpunosti rešili, neophodno je konsultovati se sa lekarom.

 

autor: JU izvor: Lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side