Srpski udžbenici najbolji u Evropi
17.10.2019 Beograd

Srpski udžbenici najbolji u Evropi

Srpski udžbenici najbolji u Evropi
Nagrada „Najbolji evropski udžbenik” (BELMA) već čitavu deceniju dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača. Ovu prestižnu nagradu dodeljuju tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

Kvalitet udžbenika ocenjuje međunarodni žiri, koji čine priznati stručnjaci iz nekoliko zemalja. Žiri ocenjuje kvalitet u pisanom obrazloženju, ističući prednosti i nedostatke svakog izdanja i vodeći računa o osam različitih kriterijuma, a priznanja se dodeljuju u četiri kategorije prema uzrastu kojem su udžbenici namenjeni.

Čak četiri izdanja izdavačkih kuća „Klett”, „Novi Logos” i „Freska” ušla su ove godine u najuži izbor za nagradu „Najbolji evropski udžbenik”. U najužem izboru našlo se ukupno 32 izdanja iz 13 evropskih zemalja, a ukupno je u nadmetanju učestvovalo preko 50 izdavača iz 34 zemlje.

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada održanoj 16. oktobra u 16 časova na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, dva udžbenika iz Srbije ponela su laskavo priznanje „Najbolji evropski udžbenik” u svojim kategorijama. Nagrađen je udžbenik za prvi razred osnovne škole Likovna kultura 1, autora Jovana Gligorijevića, u izdanju Izdavačke kuće „Freska”, kao i udžbenik za peti razred osnovne škole Biologija 5, autorki Gordane Subakov Simić i Marine Drndarski, koji je izdala Izdavačka kuća „Novi Logos”.


Likovna kultura 1 dobila je ZLATNO priznanje u najmlađoj starosnoj kategoriji, odnosno u konkurenciji izdanja za učenike do 7 godina. To je pre svega maštovit i kreativan udžbenik, pisan razumljivim jezikom koji je blizak iskustvu i uzrastu učenika prvog razreda. On obiluje zanimljivim i pažljivo odabranim reprodukcijama dela savremene umetnosti, a dolazi u kompletu sa kutijom sa dodatnim materijalima i zadacima za rad. Od samolepljivih kartica deca mogu da sama slažu reprodukcije umetničkih dela, dok redosled zadataka određuje nastavnik.

Biologija 5 dobitnik je SREBRNOG priznanja u kategoriji za decu uzrasta do 12 godina. Ovaj udžbenik jedinstven je po tome što ima licencu Nacionalne geografije. Najsavremeniji obrazovni sadržaji nude različite aktivnosti koje razvijaju naučne i praktične veštine kod učenika, kao i aktivnosti kojima se podstiče njihova kreativnost. Udžbenik je radnog karaktera i organizovan je prema spiralnom principu učenja.

Nagrade su u ime izdavačkih kuća primili direktori – Gordana Knežević Orlić za Izdavačku kuću „Freska” i Nebojša Orlić u ime Izdavačke kuće „Novi Logos”. Direktorka je ovom prilikom istakla da je, iako je konkurencija svake godine velika, odabir ovih izdanja među najbolja u Evropi potvrda njihovog izuzetnog kvaliteta.

„Prethodnih godina Izdavačka kuća Klet već je dobijala nagrade za udžbenike za likovnu kulturu i hemiju, pa ovogodišnje nagrade nisu iznenađenje, nego samo nastavak dobre pređašnje tradicije. Nagrade koje su nam upravo uručene na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, ne samo da nas ističu među domaćim izdavačima nego nas svrstavaju u sam vrh evropskog izdavaštva u oblasti obrazovanja”, rekla je Gordana Knežević Orlić.

Važno je još napomenuti da sva nova štampana izdanja ovih izdavačkih kuća prate i izuzetni digitalni sadržaji na zajedničkoj platformi E-učionica (www.eucionica.rs). Osim što učenje čine zanimljivijim, digitalni udžbenici razvijaju tzv. digitalnu kompetenciju, kojom se učenici osposobljavaju za zanimanja budućnosti.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side