18.03.2019 Beograd

Srbijašume organizuju edukativne radionice povodom Međunarodnog dana šuma

Srbijašume organizuju edukativne radionice povodom Međunarodnog dana šuma Foto: Pixabay
Javo preduzeće "Srbijašume" najavilo je danas da će u četvrtak, 21. marta, povodom Svetskog dana šuma, organizovati edukativne radionice pod nazivom "Naučite da volite šume" u šest svojih rasadnika u Beogradu, Požegi, Boru, Ćupriji i Kruševcu.

Iz "Srbijašuma" pozivaju sve zainteresovane da dođu na radionice koje će se održavati u terminima od 10.00, 12.00 i 14.00 časova u rasadnicima "Topčider" i "Sremčica" u Beogradu, u Semenskom centru "Požega" u Požegi, u rasadniku "Selište" nadomak Bora, na "Lazićevom salašu" u Ćupriji i u "Naupare" u Кruševcu.

Stručnjaci "Srbijašuma" će na radionicama govoriti pored ostalog o značaju šuma, šumarskoj struci, o tome kako i kada se sade šumske i hortikulturne sadnice.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana šuma je "Šume i edukacija".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine proglasila 21. mart za Međunarodni dan šuma sa ciljem da se podigne svest javnosti širom planete o značaju šuma i da se na taj način doprinese njihovom očuvanju i održivom gazdovanju.

Iz "Srbijašuma" podsećaju da gazduju državnim šumama i šumskim zemljištem na površini od 890.654 hektara, što je skoro polovina šuma u zemlji, i da su za to dobili jedan od globalno najvažnijih sertifikata za odgovorno gazdovanje šumama.

Posedovanje FSC™ sertifikata, kako je istaknuto, dokaz je da se šumama u Srbiji upravlja ekološki prikladno, društveno korisno i ekonomski održivo, bez kompromisa sa pravima i potrebama budućih generacija.

Inače, 21. mart se još od 1971. godine obeležava kao Dan šuma, na inicijativu Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije, koju je kasnije podržao FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama).

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side