27.08.2019 Prokuplje

Spomen-soba pesnika Radeta Drainca otvorena u Prokuplju

Spomen-soba pesnika Radeta Drainca otvorena u Prokuplju Foto: Beta /Ministarstvo kulture i informisanja/MO
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je danas u Prokuplju otvorio Spomen-sobu pesnika Radeta Drainca (1899-1943).

Uz ocenu da je život Drainca bio "velika simbolička tema srpske poezije, srpske književnosti i kulture", ministar je rekao da se "njegova sudbina može vezati za sudbinu čitavog srpskog naroda, njegova stradanja, njegova poniranja i njegove podvige", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Književno-memorijalna izložba o Draincu je u zgradi Zanatskog doma.

Vukosavljavić je u Prokuplju nagradu Drainac manifestacije "Drainčevi susreti pesnika", uručio ovogodišnjem dobitniku Milosavu Tešiću.

Ove godine se na jubilarnim 50. "Drainčevim susretima pesnika" obeležava i 120 godina od rođenja Drainca.

Radojko Jovanović čije je umetničko ime bilo Rade Drainac, bio je predstavnik "kosmopolitske struje" u srpskoj poeziji između Prvog i Drugog svetskog rata.

Rođen u selu Trbunju u Toplici, školovao se u Kruševcu i Francuskoj, 1922. godine pokrenuo časopis "Hipnos", a prvu knjigu pesama "Afroditin vrt" objavio 1921. godine u Prokuplju u samo tri primerka.

Od 1926. živeo je u Parizu, gde je svirao violinu kao pratnju uz neme filmove.

Usled bolesti, vratio se u Srbiju, mobilisan je po napadu Nemačke na Jugoslaviju i učestvovao je u borbama oko Užica. Pod optužbom da je komunista, krajem 1941. su ga uhapsili četnici, ali su ga pustili na molbu viđenijih Topličana.

Od 1942. bio je u sanatorijumu kod Soko Banje, odakle je s tuberkulozom u poodmaklom došao na lečenje u Beogradu, gde je umro 1943. Kao siromah, sahranjen je o državnom trošku, na Novom groblju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side