Slovenačka pijanistkinja Maja Tajnšek ponovo u Gvarnerijusu
25.05.2019 Beograd

Slovenačka pijanistkinja Maja Tajnšek ponovo u Gvarnerijusu

Slovenačka pijanistkinja Maja Tajnšek ponovo u Gvarnerijusu Foto: Promo
Slovenačka pijanistkinja Maja Tajnšek nakon šest godina ponovo je gost Gvarnerijusa i održaće koncert u utorak, 28. maja, sa početkom u 20 časova.

 

 

U prvom delu koncerta na programu su kompozicije za klavir solo poznatih slovenačkih kompozitora, dok je drugi deo predviđen za kompozicije za klavir četvororučno, koje će Tajnšek izvesti sa gostom koncerta, pijanistom Dragomirom Bratićem.

Ulaz je slobodan a mesta se mogu rezervisati putem mejla info@guarnerius.rs.

Maja Tajnšek potiče iz čuvene slovenačke muzičke porodice Rijavec, a klavir je počela da svira sa pet godina. Studirala je na Akademiji u Ljubljani, a kasnije na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, a dugi niz godina radila je kao profesor klavira i korepetitor u Muzičkoj školi Idrija.

U periodu od 1995. do 1997. godine pohađala je dvogodišnju specializaciju za izrazito talentovane studente u Gorici (Italija), pod umetničkim vođstvom profesora Sijavuša Gadžijeva. Diplomirala je sa temom poređenja Listove Etide op.1 s transcendentalnim. Godine 2001. na poziv prof. Igora Laska upisala se na prestižni Ruski konzervatorijum A. Skrjabin u Parizu. Istovremeno, redovno je učestvovala na brojnim majstorskim kursevima kod eminentnih profesora (Lobanova, Senkova, Valdme). Specijalističke studije klavira završila je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr. Arba Valdme.

Tajnšekova je i student druge godine doktorskih studija na Pedagoškom fakultetu Univerziteta na Primorskem u Kopru (Slovenija), a posebno se bavi fenomenom obrazovanja u ranom detinjstvu, talentom kao takvim i uticajem muzike na zdravlje i blagostanje. Njeni učenici su dobitnici mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (ukupno 140 nagrada), a izuzetno je cenjena i kao korepetitor.

Radi sa mnogim eminentnim muzičarima u Sloveniji i inostranstvu (sopran Norina Radovan, violinista Branko Brezavšček, flautisti Cveto Kobal i Jurka Zoroja, mecosopran Sabira Hajdarevič. bariton Valentin Enčev, violinista Georg Hamann, violončelisti Marjetka Hribernik i Pia Brodnik, pijanistkinja Nataša Veljković, flautistkinja Alenka Zupan, violinistkinja Inga Ulokina, tenor Andrej Ažman itd.). Takođe, učestvuje u samostalnim nastupima na festivalima i resitalima (Nemačka, Austrija, Hrvatska, Italija, Srbija, Estonija, Francuska, Slovenija itd.).

Tajnšekova je snimila CD Najlepše slovenačke kompozicije, a za RTV Sloveniju je snimila autorske kompozicije njenog dede, istaknutog slovenačkog kompozitora Ivana Rijavca. Nosilac je licence i urednik on-line studija Kreator, za slovenačko, hrvatsko, nemačko i italijansko tržište. Sa kolegom Brezavščekom trenutno priprema snimanje slovenačkih dela za violinu i klavir za studio RTV SLO. Poslednjih godina je preko sopstvenog umetničkog udruženja Music Muses značajno angažovana i kao organizator majstorskih radionica, takmičenja, koncerata, letnjih akademija i brojnih muzičkih projekata.

autor: MIM izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side