29.06.2019 Beograd

Slabije konzumiranje voća i povrća odgovorno za kardiovaskularne bolesti

Slabije konzumiranje voća i povrća odgovorno za kardiovaskularne bolesti Foto: Pixabay
Neadekvatno konzumiranje voća i povrća godišnje u svetu odgovorno je za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti.

Kako navodi "Sajens dejli", naučna studija pokazuje da je svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti povezana sa nekonzumiranjem dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta je posledica nekonzumiranja dovoljno povrća.

Istraživači su zaključili da slabije konzumiranje voća i povrća svake godine u svetu dovodi i do 1,3 miliona smrtnih slučajeva od posledica moždanog udara.

Naučnici napominju da su voće i povrće bogati vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu krvni pritisak i holesterol, dok bakteriološku floru u crevima održavaju zdravom i raznolikom. Osobe koje jedu više voća i povrća manje su podložne prekomernoj gojaznosti, što smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dvema manjim jabukama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side