Sklonite decu od pametnih uređaja
25.09.2016 beograd

Sklonite decu od pametnih uređaja

Sklonite decu od pametnih uređaja Foto: pixabay
Francusko Udruženje za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazila je zabrinutost posle istraživanja sprovedenog nad 428 dece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 posto skoro redovno koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima, pišu francuski mediji.

Pedijatri upozoravaju da tako mala deca svojih pet čula treba da koriste u interakciji sa okolinom i životnom sredinom.

Istraživanje je pokazalo da 47 posto dece mlađe od tri godine interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima koristi u svojim domovima - njih 93 posto i u automobilima - 12 posto, od čega ih 30 posto to čini u prisutnosti jednog roditelja ili odrasle osobe.

"Ako dete izrazi želju, ne treba mu uskratiti igru. Detetu od dvije i po godine može se pružiti mogućnost da se poigra i na taj način. Ali, važno je da u igri učestvuju oboje, odrasla osoba i dete, odnosno da dete bude pod nadzorom", savetuje doktor Fransoa Mari Karon, pedijatar Amijena i članica AFPA.

Studija je pokazala i da se posle treće godine života 48 posto dece interaktivnim ekranima služi svakodnevno pola sata, a u polovini slučajeva su bez nadzora odrasle osobe. Pedijatri preporučuju da se u tom životnom periodu deteta koriste za njih prikladni sadržaji na kraće vremensko razdoblje. Savjetuju da se pritom isključi istovremeni obrok, da to ne bude pre spavanja i da svakako u igri učestvuje i jedna odrasla osoba ili starije dete.

Takve igre se mogu uključiti u proces učenja, ali ni u kom slučaju ne smiju u potpunosti da zamene tradicionalne dečje igračke, smatraju francuski pedijatri.

Oni upozoravaju i na programe, reklame i slične sadržaje koji su najmlađoj deci dostupni putem ekrana, a na njih mogu negativno da utiču jer im predstavljaju izuzetno veliko emocionalno opterećenje.

Istraživanje je pokazalo i da 61 posto dece mlađe od tri godine prati TV dnevnik, koji je za njihov uzrast potpuno neprimjerenog sadržaja.

autor: JU izvor: Buka
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side