20.04.2017 Vašington

Severni ledeni okean postao ćorsokak za plutajući plastični otpad

Severni ledeni okean postao ćorsokak za plutajući plastični otpad Foto: pixabay.com
Severni ledeni okean je postao ćorsokak za plastični otpad koji pluta na severu Atlantskog okeana, naveli su naučnici i upozorili na rizik koji to zagađenje prestavlja za jedan jedinstven ekosistem.

Studija objavljena juče u američkom časopisu Sajens Advanses (Science Advances) potvrđuje da se predmeti od plastike nalaze u velikim količinama u vodama istočno od Grenlanda i severno od Skandinavije, iako su te oblasti slabo naseljene pa bi bilo normalno da tu ima manje otpada.

Ovi nalazi ukazuju na to koliko je važno doboro upravljati sakupljanjem plastičnog otpada na izvoru jer kad jednom stigne u okean njegova destinacija može biti nepredvidljiva, navode naučnici.

Poluzatvorena mora kao što je Sredozemlje, čija je obala gusto naseljena, jako su zagađena plastikom. Međutim velika akumulacija plastike nije bila očekivana u slabije naseljenim polarnim krajevima.

Članovi ekspedicije "Tara Oceans", koja je vođena 2013. i u kojoj su bili istražitelji kao što je Andres Kozar sa Univerziteta Kadis, u Španiji su pomoću mreža sakupljali plastični otpad. Najveći deo Severnog ledenog okeana bio je malo zagađen komadima plastike navodi se u studiji.

Međutim tog otpada je bilo puno u vodama kod Grenlanda i u Barencovom moru na severu Norveške i kod zapadne Rusije.

Prema istražiteljima stotine tona otpada i komada plastike plovilo je na površini, ne računajući šta je moguće da se nalazi na dnu mora.

Prikupljeni primerci otpada ukazuju na to da otpad dolazi izdaleka, kao na primer sa obala severne Evrope, Velike Britanije ili sa istoka SAD. Deo otpada bi takođe mogao da dolazi sa brodova koji saobraćaju u lokalnim vodama, navode istražitelji.

Oni su pratili kretanje plastičnog otpada na severu Atlantskog okeana sa 17.000 plovaka sa satelitskim odašiljačem. Posmatranjem je potvrđeno da zagađenje ka polarnim oblastima prati struju zvanu termohalinska cirkulacija.

Prema studiji plastični otpad koji pluta po Severnom ledenom okeanu trenutno predstavlja manje od tri odsto ukupnog svetskog otpada, ali bi mogao da se poveća sa tom morskom strujom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side