22.10.2017 Beograd

Šećer "budi" ćelije karcinoma i čini ga agresivnijim

Šećer "budi" ćelije karcinoma i čini ga agresivnijim Foto: Freeimages
Naučnici su otkrili da šećer "budi" ćelije raka i čini tumore agresivnijim.

Rezultati devetogodišnjeg istraživačkog projekta u Belgiji koji je objavljen u časopisu Nature Communications smatraju se ključnim u istraživanju raka jer naučnici konačno razjašnjavaju Varburgov efekat, fenomen u kojem ćelije raka brzo razgrađuju šećere i na taj način stimulišu rast tumora. Projekt je započet 2008. godine s naglaskom na to kako tumori pretvaraju količinu šećera u laktat u odnosu na zdravo tkivo. Do sada nije bilo jasno je li to simptom ili uzrok karcinoma. Ovo istraživanje daje dokaze pozitivne korelacije između šećera i onkogenog potencijala u kancerogenim ćelijama. 

"Naše istraživanje otkriva kako hiperaktivno konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuirane stimulacije razvoja i rasta raka. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Varburgovog efekta i agresivnosti tumora", kazao je profesor Johan Tevelajn. 

Istraživači smatraju da će ovi rezultati imati sveobuhvatne posledice i biti temelj za buduća istraživanja u ovoj oblasti, ali i uticati na prilagođavanje dijeta za pacijente s rakom.
 

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side