Sahranite me u ananasu (FOTO)
01.01.2012 Beograd

Sahranite me u ananasu (FOTO)

Sahranite me u ananasu (FOTO)
Sanduci u obliku mercedesa, aviona ili mobilnog telefona postaju sve popularniji na Zapadu, zahvaljujući neobičnoj izložbi koju je stolar, pogrebnik i umetnik iz Gane priredio u Londonu.

Sve potiče od običaja plemena u Gani da smrt tretiraju kao proslavu života. Da bi proslava bila živopisnija, pre pola veka stolar Set Kane Kvei osmislio je  šarene sanduke koji rečito govore o sklonostima pokojnika za vreme života, o onome što su voleli, o njihovim osobinama.

Kane Kvei je pričao da je prvi sanduk, u obliku aviona, napravio kako bi njegova pokojna baka bar posle smrti konačno dobila priliku da se provoza avionom.

Takvi sanduci postali su ubrzo deo afričke tradicije.

U proteklih par decenija galerije u SAD otkupljivale su pojedine primerke, a jedan sanduk, u obliku orla, otkupio je 2000. godine Britanski muzej.

 

Prava pomama na Zapadu nastaje 2011. godine, posle izložbe koju je Pa Džo, koji se obučavao u ateljeu Kane Kvei, priredio u galeriji Džek Bel u Londonu.

Kupci danas mogu da biraju oblik sanduka, ali i detalje. Mogu, na primer, izabrati model aviona i aviokompaniju koja će pokojnika odvesti na poslednje putovanje:

Mercedes je simbol pouzdanosti, na ovom i onom svetu:

Za ljubitelje piva:

Za antialkoholičare i za one koji nisu mogli da se odvoje od mobilnog:

Model za političare:

autor: ZM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side