Sabor trubača u Guči počinje sutra i traje do 11. avgusta
07.08.2019 Čačak

Sabor trubača u Guči počinje sutra i traje do 11. avgusta

Sabor trubača u Guči počinje sutra i traje do 11. avgusta Foto: Beta/Mirko Vukovic
U Guči sutra počinje 59. Dragačevski sabor trubača koji će trajati do 11. avgusta, pod sloganom "Najzvučnija letnja destinacija".

 

 


Svečano otvaranje zakazano je za 11.00 časova, kod Spomenika trubaču, podizanjem saborske zastave, inotniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", a manifestaciju će otvoriti ovogodišnji domaćin Sabora ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača, od 12.30 do 18 časova biće otvorene izložbe samoukih likovnih umetnika, Sajma knjiga, privredne izložbe i Sajma turizma.

U toku prvog dana Sabora biće održano takmičenje pionirksih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije, nastupi više folklornih i pevačkih grupa, a u večernjim satima najavljena su dva koncerta majstora trube - Saše Krstića i Dejana Jevđevića sa njihovim orkestrima i koncert grupe Crvena jabuka.

Na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najlepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifstacija "Stara dragačevska svadba", više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije.

U finanlnom takmičenju 59. Dragačevskog sabora trubača, koje je na programu u nedelju, 11. avgusta u 20 časova, takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Glavni saborski programi će se nakon više decenija ponovo održavati u porti Crkve gde je postavljena velika bina.

Programi su izmešteni u portu Crkve zbog poplava koje su zadesile opštinu Lučane 3. juna, kada je poplavljen i ceo kompleks Sportskog centra u Guči na čijem stadionu se odžavalo glavno takmičenje Sabora, saopštila je ranije opštinska uprava.

Opštinksa uprava je navela da je sa Crkvenom opštinom Guča sklopljen ugovor о zakupu 1.000 kvadrata crkvene porte za održavanje programa Sabora trubača.

Pored glavne pozornice koja će se nalaziti u porti Crkve, u dane Sabora biće postavljene još dve pozornice u centru Guče, kod Spomenika trubaču i zgrade Poreske urpave.

Prvi Dragačevski sabor trubača u Guči održan je sredinom oktobra 1961. godine, kada su u takmičenju učestvovala četiri orkestra.

Varošicu Guča, u opštini Lučani, koja ima oko dve hiljade stanovnika, svake godine u dane Dragačevskog sabora trubača, prema podacima organizatora, poseti nekoliko stotina hiljada posetilaca iz Srbije i inostranstva.

Pored koncerata trubačkih orkestara, pevačkih grupa, kulturno umetničkih društva i estradnih muzičara, Dragačevski sabor trubača je poznat i kao i višednevni vašar na kome posetioci mogu kupovati od tradicionlanih suvenira do ostale robe i posećivati brojne šatre u kojima se služi svadbarski kupus i pečenje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side