Sabor trubača u Guči od 6. do 12. avgusta
22.06.2012 Beograd

Sabor trubača u Guči od 6. do 12. avgusta

Sabor trubača u Guči od 6. do 12. avgusta
Dragačevski sabor trubača, 52. po redu, održaće se u Guči od 6. do 12. avgusta, najavio je danas predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović.

Sretenović je kratko, na konferenciji za novinare, izrazio nadu da će čitava manifestacija proći u najboljem redu i poručio: "onaj ko jednom dođe na Sabor uvek se vrati".

Direktor Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani Adam Tadić rekao je da je cilj Sabora da štiti našu kulturni baštinu i da omogući svim posetiocima da se lepo provedu.

Tadić je istakao da još od 1961. godine organizatori imaju ''''kostur po kome organizuju program'''' i da je pripremljen kao i svake godine bogat program, dodavši da nisu tačni natpisi u medijima da u Guči neće biti šatora.

Iz programa ovogodišnjeg programa organizatori su izdvojili koncert ''''Virtouzi trube'''' koji će se održati u četvrtak 9. avgusta, a na njemu će nastupiti Dejan Petrović i Dejan Lazarević, kao i evropski di džej Šantel.

U subotu 11. avgusta biće organizovano finalno takmičenje, a u vreme zasedanja žirija koncert će održati pevač Miroslav Ilić, koji ove godine obeležava 40 godina rada.

Poslednjeg dana manifestacije biće održano treće međunarodno takmičenje trubačkih orkestara iz celog sveta, a posle proglašenja pobednika nastupiće ansambl ''''Kolo''''.

Prema Tadićevim rečima pre nego što trubači nastupe na Saboru organizovana su kvalifikaciona takmičenja, gde će se izabrati najbolji za finalno takmičenje, koje prati stručni žiri i žiri publike.

On je još dodao da će najverovatnije nastupiti 12 orkestara iz 12 zemalja, ali da to još uvek nije sigurno.

Tadić je istakao da još uvek nije određen domaćin Sabora, jer se čeka da se konstituiše Vlada.

Pored tradicionalnog trubačkog nadmetanja organizatori su pripremili i brojne druge sadržaje, koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju, tako da će posetioci biti u prilici da vide - izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske, kao i nastupe kulturno-umetničkih i pevačkih društava.

Sabor trubača u Guči je u svetu jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara. Održava se svake godine u prvoj polovini avgusta (prvi Sabor održan je u porti crkve SV.Arhangela Gavrila u Guči 14. oktobra. 1961. godine).

Trubači iz cele Srbije se nadmeću za zvanje najboljih solista i orkestara u tri kategorije - pionirskoj, omladinskoj i seniorskoj.

Svi programi i koncertne aktivnosti su besplatni za posetioce, kao i ulazak na stadion gde se održavaju centralni događaji.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side