27.09.2017 Beograd

Rusija i NASA zajedno na projektu lunarne stanice

Rusija i NASA zajedno na projektu lunarne stanice Foto: PrtScn
Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je danas da je potpisala sporazum sa NASA o saradnji na projektu izgradnje orbitalne stanice kod Meseca u okviru programa "Kapija dubokog svemira" (Deep Space Gateway).

"Roskosmos i NASA su potvrdili nameru da iskoriste Međunarodnu svemirsku stanicu kao bazu za dalje istraživanje svemira a takođe i želju za saradnjom u okviru međunarodnog lunarnog programa - izgradnje platforme 'Kapija dubokog svemira'", naveo je u saopštenju Roskosmos.

Sporazum je potpisan u Adelejdu, u Australiji, gde se održava 68. međunarodni kongres kosmonautike.

NASA je pre nekoliko meseci objavila da radi na projektu "Kapija dubokog svemira" koji bi poslao kosmonaute u orbitu Meseca, pomoću novih raketa koje je NASA razvila.

Rusija ima ambiciju da na Mesecu postavi naučnu bazu i saopštila je da želi da izvede prve letove na Mesec do 2031.

"Oba partnera žele da razviju međunarodne tehničke standarde koji će biti korišćeni ubuduće, pa i za stvaranje orbitalne stanice kod Meseca. Roskosmos i NASA su se već usaglasili oko standarda buduće stanice", navodi Roskosmos.

Generalni direktor Roskosmosa Igor Komarov rekao je da najmanje pet država radi na razvijanju programa svemirskih brodova sa ljudskom posadom.

"Da bi se izbegli problemi u tehničkoj saradnji, standardi moraju biti jedinstveni", naveo je on.

Ruske rakete "angara" i "proton-M" bi mogle biti iskorišćene, kao i američki nosač "SLS" čije prvo lansiranje se očekuje naredne godine, za "postavljanje infrastrukture lunarne stanice", saopštio je Roskosmos i dodao da izgradnja neće početi pre sredine 2020-ih.

Svemir je jedna od retkih oblasti na koju ne utiču napetosti između Rusije i SAD. Te dve zemlje sarađuju posebno po pitanju ISS, gde Rusija snabdeva glavni modul i jedina poseduje svemirske brodove sposobne da prevoze kosmonaute.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Uginula gorila Koko, koja se sporazumevala znakovnim jezikom Uginula gorila Koko, koja se sporazumevala znakovnim jezikom

  Gorila Koko koja je umela da se s ljudima sporazumeva znakovnim jezikom, uginula je, saopšteno je danas.

 • Hiljade gledale izlazak sunca u Stounhendžu za najduži dan Hiljade gledale izlazak sunca u Stounhendžu za najduži dan

  Više hiljada ljudi okupilo se pred zoru kod Stounhendža, na jugu Engleske, kako bi obeležili letnji solsticij, najduži dan u godini na severnoj Zemljinoj hemisferi.

 • Pol Makartni najavio novi album, objavio dva singla Pol Makartni najavio novi album, objavio dva singla

  Bivši Bitls Pol Makartni najavio je da će 7. septembra izaći njegov 17. solo album "Egypt Station" koji je opisao kao muzičko putovanje, a objavio je dva singla sa tog albuma "Come on to me" i "I don't Know".

 • Danas je Međunarodni dan joge Danas je Međunarodni dan joge

  U svetu će danas biti obeležen Međunarodni dan joge, 21. jun, koji su ustanovile Ujedinjene nacije (UN).

 • Danas počinje leto Danas počinje leto

  Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje danas u 12.07 časova.

 • Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik

  Jezik tinosaurusa reksa, poznatog kao Ti reks (T-Rex) bio je zalepljen za usnu duplju u čeljusti, kao kod aligatora, saopštili su večeras naučnici posle istraživanja fosila na severu Kine, a njihovo otkriće govori da su animacije i skulpture u muzejima o tom dinausurusu pogrešne.

 • Višnja jača kapilare Višnja jača kapilare

  Samo šaka višanja dnevno može da učini da lakše podnosite fizički napor i da otklonite bolove u mišićima i zglobovima. Medicinska istraživanja pokazala su da je ishrana ovim voćem korisna i u sprečavanju srčanih oboljenja, artritisa i kancera.

 • Vežbajte i u trudnoći Vežbajte i u trudnoći

  Održavanje dobre fizičke forme i kondicije preduslov je dobrog zdravlja i u trudnoći. Da bi uslovi rekreacije u trudnoći bili idealni, najbolje je da bude pod stručnim nadzorom profesionalaca i uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću, ali ako trudnoća teče uredno, moguće je da se vežba i u kućnim uslovima.

 • Herpes ne smete prikrivati šminkom Herpes ne smete prikrivati šminkom

  Širenje infekcije po licu, nakon pojave herpesa na usnama, nije retka pojava ukoliko se "groznica" ne tretira pravilno. Kada je lečenje neadekvatno, plikovi se dodiruju rukama ili pacijent pokušava prekriti herpes šminkom, može da dođe do pogoršanja stanja i širenja infekcije u predelu lica, oko ušiju i nosa.

 • Instagram prešao prag od milijardu korisnika Instagram prešao prag od milijardu korisnika

  Društvena mreža Instagram saopštila je večeras da je prešla prag od jedne milijarde korisnika koji na tom sajtu dele fotografije i video snimke.

 • Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče

  Toplo vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina.

 • Australijanke brže stare Australijanke brže stare

  Koliko štete sunce nanosi mladosti i lepoti, pokazuje novo istraživanje koje donosi neverovatan zaključak - Australijanke stare i do 20 godina brže nego žene u Evropi.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side