Rodžer Voters apelovao na Madonu da ne nastupi na Evrosongu
17.04.2019 Jerusalim

Rodžer Voters apelovao na Madonu da ne nastupi na Evrosongu

Rodžer Voters apelovao na Madonu da ne nastupi na Evrosongu Foto: prtscr ytb
Rodžer Voters, jedan od osnivača Pink Flojda, apelovao je danas na Madonu da otkaže svoj nastup na finalu takmičenja za Pesmu Evrovizije u Tel Avivu 18.maja, tvrdeći da to“ normalizuje okupaciju, apartjejd, etničko čišćenje, zatvaranje dece, ubijanje nenaoružanih demonstranata“.

Planirano je da Madona nastupi na finalu nadmetanja narednog meseca ali njen nastup nisu još zvanično potvrdili organizatori, navode izraelski mediji.

„ Mene rutinski optužuju da sam antisemita. Ta optužba se može koristiti kao dimna zavesa da skrene pažnju i dikredituje one koji bacaju svetlo na zločine Izraela protiv čovečnosti“, napisao je Voters u otvorenom pismu objavljenom u britanskom „ Gardijanu“.

On je istakao da podržava „ borbu za ljudska prava za sve ugnjetene ljude“.

Voters, bivši basista kultnog sastava, već dugo podržava palestinski cilj i izazvao je gnev Izraelaca zbog poziva na kulturni bojkot jevrejske države.

On je takođe poznat po tome što kritikuje umetnike koji nameravaju da nastupe u Izraelu u sklopu međunarodnog pokreta bojkota, odustajanje od investiranja i sankcija, a koji poziva muzičare da se klone Izraela.

To pristalice pokreta smatraju načinom da se izvrši pritisak na Izrael da izmeni odnos prema Palestincima.

U septembru prošle godine je 140 umetnika, uključujući Votersa, pozvalo na bojkot Evrosonga.

Liga za borbu protiv klevete sa sedištem u SAD je najpre branila Votersa od optužbi za antisemitizam ali je 2013. godine ocenila da antisemitske teorije zavere potpuno ovladale njegovim pogledima.

Oni koji brane Izrael su pomenutu kampanju označil kao licemernu, rekavši da je demokratska zemlja izdvojena dok neki istaknuti muzičari voljni da nastupaju u diktatorskim državama.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side