23.10.2017 Beograd

Riba nije uvek zdrava

Riba nije uvek zdrava Foto: Pixabay
Lekari i nutricionisti preporučuju ishranu ribom bar dva puta nedeljno, ali ako to prihvatite u praksi, ne znači i da se zdravo hranite.

Riblje meso sadrži "dobre" masnoće koje pogoduju zdravlju krvnih sudova i srca, ali riba iz voda koje su zagađene definitivno nije zdrava - kaže Jasmina Timić, farmaceut sa katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

- One ribe koje se nalaze na vrhu lanca ishrane, kao što su morski pas ili tuna, sadrže više teških metala jer se hrane manjim ribama, dok toksine najviše sadrže ribe s većim procentom masti - priča Jasmina Timić. - Riba često dolazi iz različitih, čak i najudaljenih delova sveta, koji se nalaze u blizini velikih fabrika, a u praksi izostaju i ne sprovode se adekvatne mere provere sastava, kvaliteta i izvora tih namirnica.

Naša sagovornica objašnjava kako da budemo sigurni u to koju ribu kupujemo. Trebalo da postoje određene oznake na pakovanju - trgovački naziv namirnice, postupak proizvodnje i ribolovna zona gde je riba uhvaćena. Ukoliko je riba uzgojena, onda bi morali da budu navedeni poreklo i država u kojoj je održana poslednja faza uzgoja. Ribolovna zona obeležava se po međunarodnim pravilima sa FAO i brojem područja:

- Oznake na konzervama tune ili ambalažama lososa nas upućuju na poreklo ribe, a kada biramo riblji proizvod, trebali bi posebnu pažnju da obratimo na ribe ulovljene u zonama FAO 61, 67, 71, 77 i 87, jer je u njima prisutna radioaktivnost - upozorava Jasmina Timić.

Savet je, upućuje Jasmina Timić, da jedemo losos jer sadrži puno vitamina D, vitamina B12, selena i omega 3 masnih kiselina. Uzgajani losos je takođe dobar, ali je divlji mnogo zdraviji. Međutim, ni sa lososom ne treba preterivati, posebno ako je osoba u drugom stanju, zato što svaka riba može da sadrži živu bar u tragovima. Dobri su za ishranu i bakalar, haringa, kao i sardine i inćuni.

U ribe koje ne bi trebalo da se nađu na trpezi naša sagovornica svrstava sabljarku, skušu i meso ajkule:

- S obzirom na to da su ove ribe predatori, znači da ne biraju šta jedu, a to povećava mogućnost da su pune žive. Osim njih, ne bi trebalo da se jede ni riba pangasijus, jer se gaji na farmama u reci Mekong, jednoj od najzagađenijih reka na planeti.

 

OD REČNIH - PASTRMKA

Rečna riba siromašnija je omega 3 masnim kiselinama u odnosu na morsku. Ipak, neki stanovnici reka veoma su dobar izvor ovih korisnih nutrijenata, a među njima se naročito ističu pastrmka i tolstolobik, kao i som, šaran i rečni rakovi. Prema poslednjim proračunima, 41 odsto od ukupnog broja ribljih vrsta su slatkovodne ribe.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik

  Jezik tinosaurusa reksa, poznatog kao Ti reks (T-Rex) bio je zalepljen za usnu duplju u čeljusti, kao kod aligatora, saopštili su večeras naučnici posle istraživanja fosila na severu Kine, a njihovo otkriće govori da su animacije i skulpture u muzejima o tom dinausurusu pogrešne.

 • Višnja jača kapilare Višnja jača kapilare

  Samo šaka višanja dnevno može da učini da lakše podnosite fizički napor i da otklonite bolove u mišićima i zglobovima. Medicinska istraživanja pokazala su da je ishrana ovim voćem korisna i u sprečavanju srčanih oboljenja, artritisa i kancera.

 • Vežbajte i u trudnoći Vežbajte i u trudnoći

  Održavanje dobre fizičke forme i kondicije preduslov je dobrog zdravlja i u trudnoći. Da bi uslovi rekreacije u trudnoći bili idealni, najbolje je da bude pod stručnim nadzorom profesionalaca i uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću, ali ako trudnoća teče uredno, moguće je da se vežba i u kućnim uslovima.

 • Herpes ne smete prikrivati šminkom Herpes ne smete prikrivati šminkom

  Širenje infekcije po licu, nakon pojave herpesa na usnama, nije retka pojava ukoliko se "groznica" ne tretira pravilno. Kada je lečenje neadekvatno, plikovi se dodiruju rukama ili pacijent pokušava prekriti herpes šminkom, može da dođe do pogoršanja stanja i širenja infekcije u predelu lica, oko ušiju i nosa.

 • Instagram prešao prag od milijardu korisnika Instagram prešao prag od milijardu korisnika

  Društvena mreža Instagram saopštila je večeras da je prešla prag od jedne milijarde korisnika koji na tom sajtu dele fotografije i video snimke.

 • Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa

  Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje u četvrtak, 21. juna, u 12 časova i sedam minuta, a na južnoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

 • Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče

  Toplo vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina.

 • Australijanke brže stare Australijanke brže stare

  Koliko štete sunce nanosi mladosti i lepoti, pokazuje novo istraživanje koje donosi neverovatan zaključak - Australijanke stare i do 20 godina brže nego žene u Evropi.

 • Žene teže tonu u san Žene teže tonu u san

  Ženama zbog fiziologije treba više sna nego muškarcima. U suprotnom, dolazi do niza psihofizičkih smetnji. Zbog lošeg sna, one u većini slučajeva osećaju depresiju, ljutite su i nepoverljive, potvrdilo je sprovedeno istraživanje na Institutu Đuk u Severnoj Karolini, kojim je rukovodio psihijatar dr Edvard Suarez.

 • Da li je vreme "poludelo"? Da li je vreme "poludelo"?

  Malo-malo pa osvane vest da su se u nekom delu zemaljske kugle desile katastrofalne poplave koje su odnele veliki broj ljudskih žrtava.

 • Od kolege do muža Od kolege do muža

  Sa njima provodimo najviše vremena, poveravamo im se kad nam je teško, ogovaramo druge ljude. Ne, oni nisu naši bračni partneri, nego kolege. Ali vrlo lako mogu postati i nešto više.

 • Zmija belouška izvirila iz haube automobila u pokretu Zmija belouška izvirila iz haube automobila u pokretu

  Zmija belouška iznenada je izmilela iz haube jednog automobila u kojem je tokom vožnje prestravila jednu porodicu iz Vladičnog Hana, dok je putovala prema Vranju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side