Revolucionarna terapija potpuno eliminisala posledice šloga
03.06.2016 Kalifornija

Revolucionarna terapija potpuno eliminisala posledice šloga

Revolucionarna terapija potpuno eliminisala posledice šloga Foto: freeimages.com
Lekari su prvi put uspeli da potpuno eliminišu posledice šloga kod nekoliko pacijenata u revolucionarnoj studiji.


Pacijentima koji su učestvovali u prvom kliničkom istraživanju te vrste potpuno su se vratile sposobnost hodanja, govora i uspeli su da nastave normalno da žive.

Reč je o tretmanu matičnim ćelijama koji deluje i kod slučajeva koji su pre tri godine preživeli moždani udar, što znači da bi mnogi ljudi mogli imati korist od ovog oblika terapije.

U prvoj turi istraživanja, proceduri je podvrgnuto 18 pacijenata saneverovatnim rezultatima.

Uprkos tome što je većina pacijenata pre više godina pretrpela moždani udar, terapija je delovala i pokazali su veliki napredak u narednih 12 meseci.

Gotovo polovina je imala “klinički značajne” rezultate, što znači da je tretman drastično poboljšao njihovu svakodnevicu.

Jedan od pacijenata koji od moždanog udara nije mogao ni da hoda nekoliko meseci posle terapije je počeo i da trči, a žena koja je jedva ustajala iz kreveta pre tretmana sada je udata i očekuje bebu.

Jedan pacijent koji se služio samo palcem jedne ruke ponovo je prohodao.

Tretman su sproveli naučnici Stenford univerziteta u Kaliforniji, a smatra se da je efikasan jer podstiče brzu regeneraciju delova mozga oštećnih šlogom.

Stručnjaci su radili na ovom tretmanu nekoliko godina, pre nego što su ga isprobali na pacijentima, ali je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se potvrdilo da je procedura zaista delotvorna.

Tim već planira da ponovi istraživanje, ali na većoj grupi ispitanika.

Njihov rad objavljen je u stručnom časopisu “Stroke”.

autor: IG izvor: b92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side