15.11.2017 Njujork

Retka Da Vinčijeva slika danas na aukciji u Njujorku

Retka Da Vinčijeva slika danas na aukciji u Njujorku Foto: Beta, AP
Slika Leonarda da Vinčija, za koju naučnici veruju da je jedna od samo nekoliko očuvanih pet vekova od njegove smrti, očekuje se da će danas biti prodata za najmanje 100 miliona dolara na aukciji u Njujorku.

Ulje na platnu prikazuje Hrista koji drži kristalnu kuglu i nazvano je "Salvator Mundi" (Spasitelj sveta). To je jedno od 20 očuvanih Da Vinčijevih slika u rukama privatnih kolekcionara.

Ljubitelji umetnosti su satima u dugim redovima čekali ispred muzeja u Hongkonu, San Francisku, Londonu i Njujorku da vide to delo naslikano oko 1500. godine.

"Ne mogu da opišem koliko je uzbudljivo biti direktno uključen u prodaju dela", izjavio je stručnjak aukcijske kuće Kristi Alen Vintermjut i dodao da je reč o remek-delu renesansnog umetnika.

Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagotnekom osmeha takođe Da Vinčijevom "Mona Lizom" (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda i potom je nestala.

Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vreme se smatralo da je to delo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva.

Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, pre no što je uvrđena da je delo Da Vinčija. Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je delimično oštećeno ali je restaurirano na zahtev konzorcijuma trgovaca umetničkih dela, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

Oko te slike se vodi i sudski spor između ruskog milijardera i prodavca umetničkih dela.

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev optužio je švajcarskog prodavca umetčkih dela Iva Buvijea, koji mu je pomogao da uloži oko dve milijarde dolara u umetnička dela, da ga je prevario u preprodaji nekih slika i uzeo mu mnogo više novca.

Buvije je kupio platno 2013. godine na aukciji kuće Sotbi za 80 miliona dolara i potom ga je preprodao ruskom milijarderu za 127,5 miliona dolara.

Aukcijska prodaja koja izaziva veliku medijsku pažnju počinje u 19.00 po njujorškom vremenu i biće održana kući Kristi.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side