05.11.2017 Beograd

Reditelj Jan Fabr u četvrtak u Beogradu prima nagradu i potpisuje knjigu

Reditelj Jan Fabr u četvrtak u Beogradu prima nagradu i potpisuje knjigu Foto: prtscr ytb
Reditelj predstave "Olimp u slavu tragedije" Jan Fabr doputovaće u Beograd gde će mu u četvrtak, 9. novembra, biti uručena nagrada 51. Bitefa "Gran pri Mira Trailović" za najbolju predstavu.

Reditelju čija je 24 sata duga predsava "Olimp" 23. septembra svečano otvorila 51. Bitef, u četvrtak će biti uručena i 40. Politikina nagrada za najbolju režiju.

Fabrov "Olimp" je i po oceni publike, proglašen za najbolju predstavu 51. Bitefa, sa ocenom 4,73.

Belgijski umetnik od 20.30 u Kaldrma baru u Skadarliji družiće se sa čitaocima i potpisivati svoju knjigu "Noćni dnevnik 1985 - 1991. godine".

I u ovoj, drugoj knjizi dnevničkih zabeleški, pisanoj poetskim jezikom noću između 1985. i 1991. godine, Fabr je jednako brutalno iskren kada je reč o pozorištu, umetnosti, seksu, smrti i ličnim opsesijama.

Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj, koreograf, publici u Beogradu predstavio se i 1984. na 18. Bitefu predstavom "Moć pozorišnih ludosti", kada je osvojio festivalski gran-pri "Mira Trailović", a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom "Prometej pejzaž II".

"Planina Olimp" je "oda životu", predstava koja "objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, tokom koje se smenjuju prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode i pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi u pozorištu nikad nisu viđeni".

Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz nazvao je "Olimp" najznačajnijom svetskom predstavom u poslednjih nekoliko decenija i ocenio da ona istoriju pozorišta deli na period pre i posle nje.

Beogradski internacionani teatarski festival - Bitef, osnovali su Mira Trajlović i Jovan Ćirilov.

Bitef će u četvrtak najaviti i prvu donatorsku večeru koja će biti održana 15. novembra, u 20.00 u hotelu Square Nine u Beogradu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side