22.06.2018 Jerusalim

Reakcije na priznanje Jerusalima dovele u pitanje takmičenje za pesmu Evrovizije

Reakcije na priznanje Jerusalima dovele u pitanje takmičenje za pesmu Evrovizije
Kada su SAD priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela, Izraelci su se nadali da će taj primer slediti druge zemlje.

Međutim, reakcije na takav potez dovele su u pitanje održavanje takmičenja za pesmu Evrovizije 2019. godine u spornom gradu.

Argentina je ovog meseca otkazala željno očekivanu prijateljsku utakmicu s Izraelom, nakon što je, umesto da se održi u Haifi na severu Izraela, isplanirano da bude u Jerusalimu.

Britanski princ Vilijam koji uskoro dolazi u posetu Izraelu ima u planu posetu jerusalimskom starom gradu uz naznaku "Okupirane palestinske teritorije". 

Izrael je pobedio ove godine na pesmi Evrovizije s pesmom "Toj" koju je pevala harizmatična, ranije nepoznata pevačica.

Tradicionalno, pobednik je domaćin finala sledeće godine, ali nade da će se održati u Jerusalimu blede.

Jerusalim je ranije bio domaćin tog takmičenja nakon pobeda na Evroviziji, poslednji put 1999.

Međutim, nad izglede da to bude i sledeće godine nadvila se senka nastavka krvoprolića na granici pojasa Gaze i Izraela, kao i kontroverzna odluka SAD da premeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izrael se takođe suočava s međunarodnim aktivistima koji pozivaju na bojkot jevrejske države.

Njihove pristalice kažu da promovišu palestinska prava nenasilnim sredstvima ali Izrael tvrdi da je cilj delegitimizacija, pa čak i uništenje zemlje.

Pokret BDS - bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela ;pozvao je Europian Broadcastinug Union (EBU), sponzora nadmetanja, da bojkotuje evrovizijsko takmičenje u Jerusalimu naredne godine.

I pre pobede izraelske pevačice aktivisti su apelovali na glasače da joj ne daju ni jedan poen.

Uprkos tome ona je pobedila i uobičajeno je da pobednik sledeće godine bude domaćin takmičenju svom glavnom gradu. Međutim, većina zemalja u svetu ne priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Samo su Gvatemala i Paragvaj sledile SAD i premestile ambasade u Jerusalim.

Palestinci u istočnom delu tog grada, koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine, planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.

EBU je ove nedelje najavila da će izabrati grad u kome će se takmičenje održati, što je neubičajen korak. Od Izraela se očekuje da će predložiti četiri potencijalna domaćina, uključujući Tel Aviv i Jerusalim.

Izraelska ministarka kulture i sporta Miri Regev, koja je najviše uticala da se meč s Argentinom planira u Jerusalimu, tvrdi da Izrael ima pravo da odredi gde će biti Evrovizija.

Ona smatra da ako ne bude u Jerusalimu ne bi ni trebalo da se održi. 

Ipak, u Izraelu se već preduzima akcija da se spreči dalja politizacija događaja. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu konsultovao se s najvišim savetnicima i rešio da se vlada ne meša. 

Problem su i ultraortodoksni koalicioni partneri koji apeluju da se ne skrnavi dan odmora, šabat. Finale se obično održava u subotu uveče ubrzo nakon isteka šabata, ali to znači da će se pripremama šabat narušiti.

 EBU u međuvremenu pozvala da se politika drži podalje od nadmetanja i da svaki domaćin preduzme sve neophodne korake da se sačuva karakter događaja koji nije politički.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side