10.11.2018 Beograd

Razlika u kvalitetu Nutele zbog tradicije i ukusa potrošača

Razlika u kvalitetu Nutele zbog tradicije i ukusa potrošača Foto: pixabay
Mari Pol Benasi, direktorka Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača u Zagrebu, rekla je da su razlike u kvalitetu Nutele rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije i ukusa potrošača.

Proteklih godina različite studije u nekim državama, članicama Unije ukazale su na to da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica.

Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzoraka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi.

Na panel diskusiji "Dijalog o pravima potrošača" koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva ekonomij, preduzetništva i zabata i Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualnog kvaliteta proizvoda na evropskim tržištima.

U raspravi je bilo reči i o slučaju razlika u kvalitetu Nutele.

"Razgovarali smo s Fererom, vlasnikom proizvoda Nutele i oni su nam objasnili da imaju dva recepta. Originalni je recept onaj iz Italije, a dostupan je u svim zemljama članicama osim u Nemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept", rekla Benasi.

"Ferero radi na promeni recepta s ciljem da približi italijanski recept svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama", dodala je Benasi.

Benasi je rekla da ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji i da puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi.

Nutela koja se prodavala u Hrvatskoj sadržavala je veći udeo surutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mleka čiji je udeo bio veći u nemačkoj Nuteli.

Zakon EU o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da veruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako se znatno razlikuju po sastavu i karakteristikama.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side