15.05.2017 Beograd

Rak jajnika otkrivamo tek u odmakloj fazi

Rak jajnika otkrivamo tek u odmakloj fazi
U srbiji svake godine od raka jajnika oboli 750 žena, a umre 450, upozorili su lekari povodom svetskog dana borbe protiv ove bolesti, koji je obeležen 8. maja.

Rak jajnika je vrlo teško otkriti u početnoj fazi, jer ultrazvučni pregled može da bude normalan, tako da se kod većine pacijentkinja bolest otkrije u poodmakloj fazi.

Redovne kontrole doprinose sprečavanju progresije bolesti, dok bi na učestalije preglede trebalo da odlaze žene koje su prethodno obolele od raka jajnika, dojke, debelog creva ili rektuma, ako imaju više od 50 godina, nikada nisu rađale, kasno su ostale u drugom stanju, imale više od jednog pobačaja, koriste terapiju zamene hormona, podložne su gojenju, a naročito ako imaju genetsku predispoziciju.

- Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije može da se uradi BRCA testiranje koje je namenjeno zdravim ženama, onima koje imaju genetsko opterećenje, kao i onima kojima je već dijagnostikovan rak jajnika - kaže dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Zahvaljujući donacijama, do sada je ciljano testirano više od 50 obolelih žena, a do kraja godine o trošku Republičkog zdravstvenog osiguranja biće ispitano još 50 žena.

Ovo testiranje omogućava pravovremeno donošenje odluke o odgovarajućoj terapiji, kao i identifikovanje žena kojima bi preventivno hirurško otklanjanje dojke ili jajnika smanjilo rizik od nastanka karcinoma dojke za 53 odsto, a jajnika za čak 96 odsto.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije godišnje se operiše 100 pacijentkinja sa dijagnozom rak jajnika.

- Uglavnom su to žene starije životne dobi, ali ima i mladih pacijentkinja - kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor ove klinike. - Bolest se uglavnom otkrije u trećem ili četvrtom stadijumu kada terapija ima rezultat kod samo 30 odsto obolelih. Rak jajnika otkriven u prvom stadijumu izlečiv je kod 92 odsto pacijentkinja, ali ne postoji skrinig metoda koja bi mogla da poboljša detekciju bolesti u početnoj fazi.

 

OTICANJE PRVI SIMPTOM

Najčešći mogući simptomi raka jajnika su oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje. Ostali pokazatelji ovog stanja može da bude i stalan osećaj umora, gorušica, bol u leđima, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor, neobično vaginalno krvarenje.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw