08.10.2018 Beograd

Pseći rituali: Šta im znači kad grebu po zemlji nakon vršenja nužde?

Pseći rituali: Šta im znači kad grebu po zemlji nakon vršenja nužde? Foto: Pixabay.com
Ako ste vlasnik pasa, ritual vašeg ljubimca prilikom vršenja nužde vam je sasvim normalan i uobičajen. Da li ste se ikada zapitali zašto pas grebe po zemlji, nabacuje zemlju i travu nakon vršenja nužde?

Veterinarski stručnjaci nazivaju ovakvo ponašanje „grebanje zemlje“. Ovo se nekim vlasnicima može činiti kao uobičajeno ponašanje, nekima je to veoma neprijatno i nerazumljivo ponašanje, a nekima simpatično. Međutim, ovakvo ponašanje može mnogo da kaže o vašem psu.

Pre svega, ne obavljaju svi psi ovakav ritual dizanja prašine u vazduh.

- Izgleda da je podjednak odnos mužjaka i ženki koji obavljaju nuždu na ovakav nači, ali njih je svega 10 odsto, rekla je Rosi Beskobi bihejviorista iz Asocijacije savetnika za ponašanje kućnih ljubimaca u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ona objašnjava da se ovakvo ponašanje takođe, pokreće u jasnim okolnostima, psi rade ove rituale kada su na novoj teritoriji, kada izvrše nuždu ili nakon što namirišu drugog psa.

Veterinarski bihejviorista Karlo Sirakusa smatra kako grebanje zemlje nije isključivo ponašanje koje je prepoznatljivo samo za pse, vukovi kojoti i drugi sisari, kao na primer lavovi, rade to isto.

- Zapravo, nekoliko opservacionih studija o uzaludnim navikama ovih drugih životinja, posebno kojota i vukova, dalo je istraživačima neke od najkorisnijih naznaka o tome zašto psi to rade, navodi Sirakuza.

On objašnjava da kod vukova, koji žive u čoporima, dominantne životinje imaju tendenciju da pokažu ovo ponašanje kako bi razgraničili svoju teritoriju. Ono što oni verovatno rade, jeste da šalju poruku drugim vukovima, da ako se nađu na njihovoj teritoriji mogu biti napadnuti.


Foto: Pixabay.com

 

Sirakuza navodi da proces obeležavanja teritorije ima dve glavne karakteristike. Prvo, postoji vizuelni marker, ogrebotine koje životinja ostavlja na zemlji. Drugo, tu je oznaka mirisa koju urin ostavlja, ili tečnost koje luče žlezde na šapama vukova dok grebu tlo i tako vrše trenje po šapama.

Kako ovo može da se prenese na pse? Prvo, grebanje tla je kod domaćih pasa često praćeno obeležavanjem teritorije urinom na drvetu ili travi, što je identično ponašanje koje vukovi (a psi su nastali od sivog vuka) obavljaju. Pored toga oni luče putem šapa tečnost kojom takođe ostavljaju svoj miris.

Sirakuza kaže da ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo koju poruku psi žele da pošalju tečnošću iz šapa, pošto oni ne moraju samo grebanjem da ostavljaju svoj miris, već mogu i skakanjem. Svakim jačim pritiskanjem šapa na zemlju može da se izluči ta tečnost iz šapa.

 

Da li je ovo agresivno ponašanje?

Veoma je nezahvalno izvlačiti zaključak o agresivnosti ovakvog ponašanja, način aktivnog ugrožavanja drugih pasa borbom, ako se misli na podelu teritorije. Sirakusa misli da je to nešto drugo. Kućni ljubimci nemaju takav odnos sa teritorijom na način kao i divlje životinje.

On veruje da umesto agresivnog upozorenja dugima, psi šalju poruku o njihovom prisustvu na toj teritoriji.

- Moguće je da će se susretati jedi sa drugima na određenom prostoru, tako da ostavljaju poruku da su u blizini, smatra Sirakuza.

Ako i vaš pas ovo radi, ne mora odmah da vas zabrine njegovo ponašanje. Nešto je deo njegovog prehodnog nasleđa, a nešto su njegovi razlozi.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 8.10.2018, 23:16h Mačka to lepo uradi sama

  A da jednostavno nisu dovoljno evoluirali pa za razliku od mačaka ne umeju da zakopaju svoje vnogo?

Pročitajte i...
 • Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike

  Savet Mesne zajednice sela Gostuša na Staroj planini pokrenuo je akciju u kojoj će svakog aprila i maja u ekološkoj akciji biti prikupljana plastika u selu i pored reke.

 • Godišnje popiju punu kadu alkohola Godišnje popiju punu kadu alkohola

  U Nemačkoj se konzumiraju velike količine alkohola i svaki Nemac godišnje u proseku popije kadu punu pića, pokazao je godišnji izveštaj o bolestima zavisnosti, prenosi Poslovni dnevnik.

 • Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne

  Na početku beše pokret... i od nastanka vremena, igra je snažno sredstvo izražavanja i slavlja. Pronađena na muralima egipatskih faraona i inspirativna njenim kreatorima, do danas. Igra se koristila da dočara bogove i boginje, sa svim onim što oni predstavljaju u značajnom i pojmovnom, od ravnoteže iz koje proizilazi pravda, do muzikalnosti, ritmičnosti, individualne i kosmičke svesti...

 • Voda i njena toplota kao izvor života Voda i njena toplota kao izvor života

  Da bismo bili zdravi i vitalni, da bismo bili u svom najboljem izdanju, svakoga dana treba da popijemo 2,5 litar tople vode. Ako vam nije jasno zbog čega, odgovor leži u sledećim ciframa. Ljudsko telo u sebi sadrži u proseku od 55% do 78% vode. Mišići su 75% sastavljeni od vode, mozak 90%, krv 83%, kosti čak 22%. Zato svakoj ćeliji našeg tela treba voda, zato čovek može da živi mesec dana bez hrane, ali samo 7 dana bez vode.

 • Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava

  Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava za koji su pojedini izdavači u Srbiji pripremili popuste, a bibloteke raznovrsne programe.

 • Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike

  Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je danas da je prva kompanija iz regiona koja je obavila let bez upotrebe jednokratne plastike, a kako bi podigla svest o efektima zagađenja plastikom.

 • Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona

  Poizvođač pametnih telefona južnokorejski Samsung objavio je da odlaže lansiranje svog sklopivog uređaja Galaksi Fold (Galaxy Fold), pošto su se neki američki novinari žalili da imaju ozbiljne probleme sa ekranima.

 • U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu

  Ulaznice za manifestaciju Noć muzeja u Beogradu biće puštene u prodaju u utorak, 23. aprila, a cena u pretprodaji iznosiće 450 dinara, saopštili su danas organizatori.

 • Trajni lak: Da ili ne? Trajni lak: Da ili ne?

  Negovane ruke i uredni i sređeni nokti, uvek ostavljaju utisak negovane žene, jer je reč o delu tela, koji mnogima prvo zapadne za oko.

 • Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine

  Britanska kraljica Elizabeta Druga danas slavi 93. rođendan koji se ove godine podudara s obeležavanjem Uskrsa.

 • Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta

  Muškarci obično sazrevaju pored žene koju vole, ali posebno se menjaju, kada od vas dvoje, postanete porodica od vas troje. Ako do sada niste bili sigurni šta se kod muškaraca promeni kada postanu očevi, mi smo izdvojili nekoliko neminovnih promena u njihovom ponašanju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side