Produžena sezona alergije na ambroziju
26.09.2017 Beograd

Produžena sezona alergije na ambroziju

Produžena sezona alergije na ambroziju Foto: Pixabay
Ako ste alergični na polen ambrozije, trebalo bi da nastavite terapiju. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je ove godine koncentracija iritirajućih čestica ambrozije veoma visoka i tokom prošle nedelje iznosila je 150 polenskih zrna po metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 15!

- Bez obzira na to što meteorolozi najavljuju miholjsko leto, ova korovska biljka prirodno će smanjivati otpuštanje polena i povlačiće se u mirovanje - kaže Mirjana Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Ipak koncentracije su još visoke i alergični moraju da budu oprezni sve do kraja septembra, a verovatno i duže. Situaciju sada jedino mogu da poboljšaju jaki pljuskovi.

Visoka koncentracija polenskih zrna ambrozije razlog je zbog čega mnogima u terapiji nisu bili dovoljni samo antihistaminici, već su morali da pređu na inhalacione kortikosteroide. Alergolozi napominju da je reč o bezbednoj terapiji iako su kortikosteroidi poznati po svojim neželjenim efektima.

- Milioni ljudi širom sveta koriste inhalacione kortikosteroide kao višemesečnu terapiju bez posledica - kaže dr Vojislav Đurić, alergolog Kliničkog centra Srbije. - Kada se primenjuju lokalno, uglavnom kroz nos oni ne dospevaju u sistemsku cirkulaciju, ili i ako dospeju to su male koncentracije, i ne mogu da uzrokuju posledice.

Doktor Đurić napominje da su se u lečenju polenskih alergija upravo najbolje pokazali lekovi koji se primenjuju lokalno, pa je savet onima koji piju antihistaminike da pređu na njihovo ukapavanje u nos ili oči.

- Svi koji su alergični na ambroziju, a terapija im dobro deluje i nemaju simptome, mogu da prepolove dozu da bi sa potpunim iščezavanjem polena iz vazduha mogli da prekinu primenu leka - savetuje dr Đurić.

Onim pacijentima kojima lekovi protiv alergije ne pomažu savetuje se imunoterapija. Ova vrsta lečenja sprovodi se tri do pet godina, a klinička iskustva pokazuju da pacijenti nakon njene primene nemaju tegobe narednih nekoliko godina.

 

KIJAVICA, PA ASTMA

Kod 20 odsto pacijenata alergijska kijavica se razvija u bronhijalnu astmu. Za ispoljavanje alregijske kijavice ili rinitisa ne postoji određeno životno doba, već je reč o pojačanom imunskom odgovoru na materije kojima smo okruženi i one mogu da postanu iritirajuće bilo kada.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side