Prevara rumunskih veštica Vanese i Milese
15.12.2011 Bukurešt

Prevara rumunskih veštica Vanese i Milese

Prevara rumunskih veštica Vanese i Milese
Dve rumunske državljanke uhapšene su zbog prevare jer su se predstavljale kao veštice Vanesa i Melisa i svoje usluge 'skidanja kletvi' radi napretka u poslu i ljubavi naplaćivali brojnim poznatim ličnostima.

Predstavnik policije Kristijan Ciočan izjavio je da su dve žene, koje su se predstavljale kao Melisa i Vanesa, obećavale javnim ličnostima pomoć za prevazilaženje teškoća u poslu i ljubavi, i da su, uz novčanu naknadu, "skidale kletve".

Veštice bi u početku klijentima naplaćivale malo, međutim, kako bi klijenti i dalje koristili njihove usluge, cena je rasla.

Jedna od njihovih žrtava TV vodteljka Oana Zavoranu kaže da su veštice, u slučaju neplaćanja, pretile klijentima da će na njih "baciti čini" ili objaviti detalje o njihovom privatnom životu.Ona im je  za vradžbine platila 450.000 evra u gotovini i imovini.

Da bi Oanu Zavoranu "zaštitile" od svekrve i ostale  muževljeve rodbine koja je na nju "bacila kletvu", veštice su koristile vudu magiju i žrtvovale životinje na grobljima i u obližnjim rekama.

Melisa i Vanesa, međutim, tvrde da im se Zavoranu sveti zato što joj je majka i dalje živa, iako im je tražila da na nju bace čini koje će je ubiti.

Bivša žena biznismena Kristi Borčea, suvlasnika fudbalskog tima Dinamo Bukurešt, takođe se pominje kao njihova žrtva. Ona, međutim, nije tu tvrdnju ni potvrdila ni osporila.

Melisa i Vanesa su puštene iz pritvora jer je sud odlučio da nije potrebno da budu zadržane dok čekaju suđenje za ucenu i iznudu.

Veliki broj Rumuna veruje u veštičarenje. Mediji primećuju da i predsednik Trajan Basesku i njegovi pomoćnici određenih dana nose ljubičastu odeću, da bi se, kako se pretpostavlja, zaštitili od zla.

Rumunija je nedavno pokušala da zakonom ograniči "veštičarenje", a poslanik Nikola Paun, poslanik Roma, istakao je da je to neophodno i da se nazadni običaji moraju ukinuti.  Najveći broj samoproklamovanih "veštica" u Rumuniji su Romkinje.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side