Prevara rumunskih veštica Vanese i Milese
15.12.2011 Bukurešt

Prevara rumunskih veštica Vanese i Milese

Prevara rumunskih veštica Vanese i Milese
Dve rumunske državljanke uhapšene su zbog prevare jer su se predstavljale kao veštice Vanesa i Melisa i svoje usluge 'skidanja kletvi' radi napretka u poslu i ljubavi naplaćivali brojnim poznatim ličnostima.

Predstavnik policije Kristijan Ciočan izjavio je da su dve žene, koje su se predstavljale kao Melisa i Vanesa, obećavale javnim ličnostima pomoć za prevazilaženje teškoća u poslu i ljubavi, i da su, uz novčanu naknadu, "skidale kletve".

Veštice bi u početku klijentima naplaćivale malo, međutim, kako bi klijenti i dalje koristili njihove usluge, cena je rasla.

Jedna od njihovih žrtava TV vodteljka Oana Zavoranu kaže da su veštice, u slučaju neplaćanja, pretile klijentima da će na njih "baciti čini" ili objaviti detalje o njihovom privatnom životu.Ona im je  za vradžbine platila 450.000 evra u gotovini i imovini.

Da bi Oanu Zavoranu "zaštitile" od svekrve i ostale  muževljeve rodbine koja je na nju "bacila kletvu", veštice su koristile vudu magiju i žrtvovale životinje na grobljima i u obližnjim rekama.

Melisa i Vanesa, međutim, tvrde da im se Zavoranu sveti zato što joj je majka i dalje živa, iako im je tražila da na nju bace čini koje će je ubiti.

Bivša žena biznismena Kristi Borčea, suvlasnika fudbalskog tima Dinamo Bukurešt, takođe se pominje kao njihova žrtva. Ona, međutim, nije tu tvrdnju ni potvrdila ni osporila.

Melisa i Vanesa su puštene iz pritvora jer je sud odlučio da nije potrebno da budu zadržane dok čekaju suđenje za ucenu i iznudu.

Veliki broj Rumuna veruje u veštičarenje. Mediji primećuju da i predsednik Trajan Basesku i njegovi pomoćnici određenih dana nose ljubičastu odeću, da bi se, kako se pretpostavlja, zaštitili od zla.

Rumunija je nedavno pokušala da zakonom ograniči "veštičarenje", a poslanik Nikola Paun, poslanik Roma, istakao je da je to neophodno i da se nazadni običaji moraju ukinuti.  Najveći broj samoproklamovanih "veštica" u Rumuniji su Romkinje.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side