17.02.2015 Beč

Premijera filma "Branio sam mladu Bosnu" u Beču

Premijera filma "Branio sam mladu Bosnu" u Beču
Film "Branio sam mladu Bosnu", režisera Srđana Koljevića predstavljan je u Beču u okviru Godine kulture Srbije i Austrije.

Sinoćnja premijera filma je prva u nizu kulturnih događaja u okviru ove godine čije je težište, u oblasti kulture Ministarstva spoljnih poslova Austrije - Srbija. Sala bioskopa Votiv (Zavet), preko puta Zavetne crkve (Votivkirche) u centru Beča, bila je prepuna, a prisutni su bili režiser filma Srđan Koljević, producent i direktor produkcijske kuće “Košutnjak film” Zoran Janković, kao i ambadsadori Srbije i BiH u Austriji, šef kulturne sekcije u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i mnogi austrijski srpski kulturni poslenici.

Godina kulture Srbije i Austrije se obeležava u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Austriji i Austrijskim kulturnim forumom.

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković je ukazao da je prošla godina bila posvećena stogodišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata, i da je obeležena brojnim manifestacijama, kako u Srbiji, tako i u Austriji.

– Srbija i Austrija su pre 100 godina bile neprijateljske države i narodi, koji su i u Drugom svetskom ratu stajali na različitim stranama. Na sreću vremenom smo shvatili da između nas ima mnogo više stvari koje nas povezuju nego razdvajaju. Rezultat ove spoznaje su odlične veze između naših država u ovom veku – istakao je Janković dodajući da ova projekcija predstavlja doprinos izgradnje široke i dinamične veze dve zemlje ka zajedničkoj Evropi.

Šef kulturnopolitiče sekcije Ministarstva spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner rekao je da se današnje partnerstvo i prijateljstvo između Austrije i Srbije zasniva na raznolikim istorijskim, kulturnim i ljudskim sponama.

– Kako bi se ovoj povezanosti dodelio i kulturni izraz Srbija je u 2015. godini zemlja težišta austrijske inostrane culture – poručio je Valdner istakvši pri tom današnju snažnu podršku Austrije Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Valdner je rekao da film „Branio sam mladu Bosnu“ nudi novi pogled na događaje uoči početka Prvog svetskog rata iz perspektive austrijskog advokata i dodeljnog branioca Rudolfa Cistlera, o kome se do sada malo znalo u javnosti.

Sin Austrijanca i Hrvatice, Rudolf Cistler (1886-1960) je 1914. bio mladi advokat u Sarajevu, gde je čekao na dozvolu za osnivanje sopstvene kancelariji. Posle Sarajevskog atentata je, po službenoj dužnosti, određen za branitelja jednog dela optuženih. Cistler je argumentovao da optuženi mogu biti optuženi za ubistvo, ali ne i za veleizdaju, dakle ne na smrtne kazne, jer BiH u to vreme, iako formalno anektirana od Austrougarske, formalno-pravno nije bila deo habsburške carevine. Naime, parlamenti Austrije i Mađarske nisu bili ratifikovali ovu odluku i formalno BiH načinilli delom carevine. Kako se moglo i očekivati, sud nije uvažio takvu argumentaciju, ali je Cistler pokazao veliku profesionalnu i civilnu hrabrost. Zato je, odmah posle suđenja, proteran iz Sarajeva.

Nakon projekcije filma brojne ugledne zvanice imale su priliku da razgovaraju sa režiserom filma Srđanom Koljevićem i producentom Zoranom Jankovićem.

Srđan Koljević, režiser filma, naglasio je u sinoćnjem razgovoru posle prikazivanja filma, da je film zasnovan isključivo na dokumentaciji, Cistlerovoj knjizi "Kako sam branio Principa i drugove" iz 1937, sudskim stenogramima i drugom sudskom dokumentacijom, kao i zapisima udovice Veljka Čubrilovića i drugima.

Producent Zoran Janković je dodao da je film već uspešno prikazan prikazan u Kanadi, prikazaće se i u Australiji, a ove godine ide i na desetak filmskih festivala širom sveta. U publici su bili prestavnici austrijske televiizije i verovatno će ovaj film moći da vidi i austrijska tv-publika.

Jedan Austrijanac javno se posle prikazivanja filma zahvalio režiseru i producentu za, kako je rekao, divan film, koji je odgleda u jednom dahu.

U okviru Godine kulture Austrija - Srbija biće organizovano niz kulturnih događaja u Beču i Beogradu, a sledeća manifestacija je 9.marta kada će u Beču biti organizovana izložba koja će prikazati veze između Austrije i Srbije u periodu od 1836. do 1914. godine.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side