15.05.2018 Brisel

Pregovori o Bregzitu stigli do svemira

Pregovori o Bregzitu stigli do svemira Foto: pixabay.com
Pregovori o Bregzitu su stigli i do svemira, jer EU i Velika Britanija pregovaraju i o pravima koja će London imati na skupi sistem satelitske navigacije "Galileo" i njegove bezbednosno osetljive informacije.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije je rekao da je Velika Britanija, odlukom da napusti Uniju, prekinula veze i s "Galileom", o kojima može ponovo pregovara da samo kao "treća zemlja" - izvan EU, i pod manje povoljnim uslovima.

Barnije nije rekao koliko bi ti uslovi bili bliski uslovima koje uživaju članice EU.

"Nijedna odluka nije doneta o budućoj saradnji Velike Britanije i 'Galilea'. Očigledno je da će biti saradnje Velike i Britanije i 'Galilea', očigledno, kao što je imaju SAD ili Norveška", rekao je Barnije novinarima.

Svođenje na, u najboljem slučaju, "prijateljsku treću zemlju", naljutilo je britansku vladu koja to vidi kao taktiku u pregovorima koji treba da budu okončani do jeseni, da bi izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta 2019. protekao glatko.

Britanski ministar za nauku Sem Gjimah je za BBC rekao da je Velika Britanija "pomogla razvijanje sistema 'Galileo' " i da želi da bude "deo bezbednosnih elemenata sistema", kao i da britanske firme imaju fer uslove za ugovore vezane za "Galileo".

"EU igra grubo", rekao je Gjimah.

Barnije je, međutim, rekao da je Velika Britanija, kao članica EU, čestvovala u donošenju jednoglasne odluke da "nekim informacijama treba zaštiti članice".

Sistem "Galileo" ima neke bezbednosne aspekte koje samo članice EU mogu da koriste u celosti. "Treće države" i njihove firme ne mogu da učestvuju u razvijanju bezbednosnih modula, rekao je Barnije.

"Odluke imaju posledice", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, dok su ona i Barnije istakli da je London odlukom o Bregzitu odlučio da ođednom napusti oko 750 međunarodnih sporazuma.

Glavni evropski pregovarač takođe izražava žaljenje zbog sporosti pregovora o Bregzitu, i uozorio je da se bliži za to ključni samit EU, krajem juna.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side