12.01.2019 London

Preglasna muzika oštećuje sluh više nego bušilica

Preglasna muzika oštećuje sluh više nego bušilica Foto: pixabay
Najmanje jedna od deset osoba koje često slušaju muziku preko slušalica voli da pojača zvuk do kraja, ne razmišljajući da takva jačina izaziva veća oštećenja sluha nego rad na gradilištu.

 

Preglasno slušanje muzike preko slušalica oštećuje sluh više nego pneumatska bušilica, koja proizvodi prosečan zvuk od 110 decibela, pokazala su britanska istraživanja.

Takođe, jedan od šest ispitanika sluša svoj plejer glasnije nego što se stvara buka prilikom poletanja aviona, ustanovili su istraživači. S druge strane, i kada je zvuk na slušalicama podešen tako da stoji na sredini, i dalje se stvara oštećenje, jer jačina ovog zvuka odgovara buci koju bi proizveo vrisak stotinu dece u isto vreme.

Na pitanje da li su svesni oštećenja koja njihov omiljeni hobi stvara, većina ispitanika nije znala šta da odgovori već se samo osmehivala. A s obzirom na to da radnici na gradilištima nose zaštitu za uši dok obavljaju poslove, trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome koliko sami štetimo sluhu dok uživamo u omiljenoj muzici i zapitati se da li je baš toliko buke potrebno, poručuju stručnjaci.

autor: MIM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side