Predsednik Izraela primio Libanca koji poklanja Hitlerov šešir
08.12.2019 Jerusalim

Predsednik Izraela primio Libanca koji poklanja Hitlerov šešir

Predsednik Izraela primio Libanca koji poklanja Hitlerov šešir Foto: Beta / AP
Predsednik Izraela Ruven Rivlin je danas primio bogatog Švajcarca rodom iz Libana koji namerava da Izraelu pokloni Hitlerov šešir - cilindar.

Abadalah Šatila platio je prošlog meseca na aukciji u Minhenu 600.000 evra za predmete koji su pripadali nacistima, navodno u nameri da ih uništi, ali je naposletku odlučio da ih pokloni nekoj jevrejskoj organizaciji.

Izmedju ostalog je kupio cilindar Adolfa Hitlera, srebrom optočenu knjigu Hitlerovog "Majn Kampfa", pisaću mašinu koju je koristila sekretarica vodje nacista. Sve te predmete pokloniće Memorijalnom centru holokausta "Jad Vašem", u Jerusalimu.

"Hitler je oličenje zla za svakoga, ne samo zla za Jevreje, nego zla i za hrišćane, zla za čovečanstvo i zato mi je bilo važno da kupim te predmete", rekao je Šatila.

Avner Šalev, predsedavajući "Jad Vašema", rekao je da Memorijalni centar "obično ne podržava trgovinu predmetima koji potiču od nacističke partije", ali "odgovara nam da oni budu u rukama muzeja ili javnih kolekcionara, ne u privatnim rukama".

Na konferenciji za novinare u Rivlinovoj rezidenciji, Šatila je rekao da su neki u Libanu kritikovali njegovu donaciju Izraelu: "Dobio sam poruke da sam izdajnik, da sam pomogao neprijatelju.., da se ne vraćam u Liban".

Predsednik Izraela mu je zahvalio za poklon "od velike važnosti" rekavši da je to važno jer su poricanje holokausta i neonacizam u porastu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side