04.12.2016 Beograd

Predmeti koje ne smete držati u novčaniku

Predmeti koje ne smete držati u novčaniku Foto: pixabay
Šta sve držite u svom novčaniku i kada ste ga zadnji put pročistili? U mnogim novčanicima mogu se naći predmeti kojima onde nikako nije mesto. Želite li u slučaju gubitka novčanika smanjiti štetu, izvadite iz njega ove stvari.

 

1. Zapisane pinove i lozinke

Možda nije jednostavno zapamtiti sve lozinke i pinove kojima se koristimo, ali nikako ih ne biste smeli držati zapisane u novčaniku. Držanje pinova zajedno s debitnim i kreditnim karticama u novčaniku, recept je za katastrofu.

Pokušajte zapamtiti lozinke i pinove, a zapisane ih držite samo ako je to nužno i podalje od kartica, na nekom sigurno mestu, na primer kodirane u mobilnom.

2. Kartice koje retko koristite

U novčaniku nosite samo one kartice koje koristite redovno i držite ih u nekoj sigurnoj pregradi. Mnogi ljudi u novčanicima drže kartice koje nikada ne koriste, a ako izgubite i jednu od njih, šteta može biti ogromna.

Osim toga, u slučaju da izgubite novčanik zadaćete sebi više posla s otkazivanjem kartica ako u njemu nosite i one koje gotovo nikada ne vadite. Takođe, na nekom sigurnom mestu (ne u novčaniku) neka uz vas uvek budu brojevi koje morate nazvati u slučaju gubitka kartica kako biste ih što pre mogli blokirati.

Foto: pixabay

3. Rezervni ključ

Izgubljeni novčanik u kojem su dokumenti s vašom kućnom adresom i rezervni ključ od vašeg stana, poziv je lopovima i provalnicima. Ako izgubite novčanik u kojem ste imali rezervni ključ, kao meru sigurnosti trebali biste promeniti bravu na ulaznim vratim što nije jeftina investicija.

4. Račune

Iako se na računima nalazi samo zadnjih pet oznaka broja vaše debitne ili kreditne kartice, veštom lopovu to može biti dovoljno da "iskopa" puni broj. Zato će biti najbolje da uvek izvadite račune iz novčanika i spremite ih na neko sigurno mesto. Na taj način novčanik ćete i držati urednim jer neće biti zatrpan kojekakvim potvrdama o plaćanju.


 

autor: JU izvor: zadovoljna.hr
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw