Povećani troškovi britanske monarhije
28.06.2018 London

Povećani troškovi britanske monarhije

Povećani troškovi britanske monarhije Foto: Beta, AP
Britanska kraljevska porodica protekle godine je koštalo poreske obveznike više nego ranije, pokazuju danas objavljeni podaci.

Troškovi britanske monarhije su ove godine povećani delom zbog 10-godišnjeg programa adaptacije Bakingemske palate, zvanične rezidencije kraljice u centru Londona, preneo je Asošijetid pres.

Zvaničnici kažu da mnogi delovi palate nisu promenjeni od 50-ih godina prošlog veka i da su potrebni obimni radovi da se smanje rizici od požara i poplava, kao i za modernizaciju građevine.

Sredstvima poreskih obveznika, kojima se pokrivaju zvanične dužnosti i drugi troškovi, povećani su s 42,8 miliona funti (48,4 miliona evra) prošle fiskalne godine na 45,7 miliona funti (51,7 miliona funti) fiskalne godine koje je završena 31. marta.

Predstavnici Bakingemske palate su naveli da su povećani troškovi za plate, putovanja i održavanje.

Troškovi putovanja su se povećani s 4,5 miliona funti na 4,7 miliona. Najskuplje putovanje je bilo princa Čarlsa i princeze Kamile u Indiju, Maleziju, Brunej i Singapur, što je koštalo oko 362.000 funti, delom zato što su koristili avion "Vojadžer" britanske Kraljevske avijacije.

Pric Čarls, koji sve više zamenjuje majku na kraljevskim događajima, dosta je putovao i kraljevskim vozom unutar Velike Britanije, što košta oko 20.000 funti po putovanju.

U finansijskom izveštaju se navodi da je 92-godišnja kraljica imala 154 zvanična događaja tokom fiskalne godine. Među njima je bila poseta žrtvama terorističkog napada u Mančester areni, ali i vedrije stvari kao što je njeno prvo pojavljivanje na London fešn viku.

U izveštaj se navodi da je kraljica primila 132.000 ljudi na događajima u Bakingemskoj palati.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja