Potrebne su decenije, ali je moguće: Okeani mogu da se oporave do 2050. godine
04.04.2020 Beograd

Potrebne su decenije, ali je moguće: Okeani mogu da se oporave do 2050. godine

Potrebne su decenije, ali je moguće: Okeani mogu da se oporave do 2050. godine Foto: pixabay.com
Čovečanstvo ih vekovima tretira kao deponiju smeća, ali okeani pokazuju da su neverovatno otporni, tvrdi se u novom naučnom istraživanju.


Okeani bi mogli da se u potpunosti oporave za manje od 30 godina ukoliko se u to ulože i ljudski napori. Međutim, naučnici upozoravaju i da je vremena za akciju sve manje.

Ljudi eksploatišu okeane vekovima, ali su negativni efekti postali jasni tek u poslednjih pedeset godina. Ribe i druge morske vrste su zbog izlova dovedene gotovo do istrebljenja, dok naftne mrlje i druge vrste zagađenja truju okeane.

"Naše istraživanje pokazuje da postoji oporavak morskog života, staništa i ekosistema nakon intervencija za očuvanje. Te napore za očuvanje je potrebno povećati jer su dokazano rešenje na globalnom nivou", rekao je vodeći autor istraživanja Karlos Duarte, profesor iz Saudijske Arabije.

"Znamo šta moramo uraditi kako bismo obnovili morski život, imamo dokaze da se ovaj cilj može ostvariti za manje od tri decenije. Moramo povećati i ubrzati napore", dodao je on.

Veliki izazov predstavljaju i klimatske promene zbog kojih raste nivo mora, a vode postaju kiselije. Globalno zagrevanje otežava obnovu tropskih grebena.

Problem je i novac, jer će za obnovu okeana do 2050. godine biti potrebno između 10 i 20 milijardi dolara godišnje. Međutim, na svaki dolar uložen u okeane biće vraćeno 10 dolara. Naučnici veruju da je spasavanje okeana dostižan cilj.

autor: IG izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side