Poslednji koncert maestra Zubina Mehte u Izraelu
20.10.2019 Jerusalim

Poslednji koncert maestra Zubina Mehte u Izraelu

Poslednji koncert maestra Zubina Mehte u Izraelu Foto: prtscr ytb
Indijski dirigent Zubin Mehta (83) odžaće večeras u Tel Aviv poslednji koncert u ulozi umetničkog direktora Izraelske filharmonije, i povuči se posle 50 godina rada s tim ansamblom.

"Poslednji koncert pod dirigentskom palicom maestra Mehte pre njegovog povlačenja iz Izraelske filharmonije" biće emitovan putem plaćenog servisa na internetu, piše na veb stranici Izraelske filharmonije.

Zubin Mehta je postavljen za muzičkog savetnika Izraelske filharmonije 1969. godine, zatim je 1977. postao umetnički direktor, a ta titula mu je 1981. godine dodeljena doživotno.

On je "dirigovao na preko 3.000 koncerata tog izvanrednog ansambla, među kojima i tokom turneja na pet kontinenata", piše u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Tokom svoje duge karijere, Mehta je bio muzički direktor Filharmonijskih orkestara u Los Anđelesu i Njujorku.

Njegov rad na čelu Njujorške filharmonije "bio je najduži u istoriji tog orkestra", piše na veb stranici te institucije.

Maestro je dirigovao i drugim orkestrima širom sveta, uključujući Austriju, Nemačku i Italiju.

Rođen 1936. u Bombaju, Indija, sin je Mehlija Mehte koji je osnovao Bombajski simfonijski orkestar. Sa svojim bratom Zarinom, Zubin Mehta ko-rukovodi Muzičkom fondacijom "Mehli Mehta" u Bombaju, gde deca mogu da uče klasičnu zapadnu muziku.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side