Posle tri meseca otvoreno ostrvo Bali, za strane turiste tek od septembra
09.07.2020 Denpasar

Posle tri meseca otvoreno ostrvo Bali, za strane turiste tek od septembra

Posle tri meseca otvoreno ostrvo Bali, za strane turiste tek od septembra Foto: Beta/AP/Firdia Lisnawati
Ostrvo Bali, najpoznatija destinacija za odmor u Indoneziji, ponovo je otvoreno posle tromesečnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, što je omogućilo lokalnom stanovništvu i stranim turistima koji su se tu zatekli da nastave sa javnim aktivnostima pre nego što stignu novi turisti u septembru.

Prepune plaže i ulice na idiličnom ostrvu jugoistočne Azije postale su puste početkom aprila, mogle su se videti jedino posebne patrole koje su kontrolisale sprovođenje zdravstvenih mera u borbi protiv širenja virusa.

Vlasti su ograničile javne aktivnosti, zatvorile aerodrom i sve prodavnice, kafiće, restorane, javne bazene i mnoga druga mesta na ostrvu na kome živi više od četiri miliona ljudi.

Lokalna uprava počela je danas sa ukidanjem ograničenja, ali turiste čekaju stroga pravilima u hotelima, restoranima i na plažama, rekao je guverner Balija Vajan Koster.

On je na konferenciji za novinare rekao da se plaže, kafići i ostale turističke aktrakcije postepeno otvaraju za meštane i strance koji su se tu "zaglavili" tokom epidemije, dok će se za Indonežane iz drugih delova zemlje otvoriti 31. jula, a za strane turiste tek 11. septembra.

Naveo je da je Vlada donela smernice za ponovno otvaranje turističkih mesta i može ponovo da zatvori određena područja ako se pojavi zaraza.

"Pandemija je toliko pogodila turistički sektor, i nije iznesno kada će se završiti", rekao je Koster. "Moramo da pokrenemo ekonomiju kako bismo sprečili nove socijalne probleme zbog sve većih ekonomskih pritisaka".

Turizam je glavni izvor prihoda za ovom pretežno hinduističkom ostrvu, pre pandemije više od pet miliona stranaca je svake godine boravilo na Baliju.

Ukupan broj zarobljenih turista na Baliju nije poznat, ali prema vladinim podacima više od 169.000 putnika došlo je na Bali u martu pre nego što je ostrvo zatvorilo svoja vrata.

Podaci pokazujui da je oko 2.500 putnika produžilo vize kako bi izbegli kazne za prekoračenje vremena pre nego što je vlada Indonezije krajem marta odobrila svim turistima automatsko produženje.

Podaci administracije Balija pokazali su da je stopa popunjenosti u hotelima na Baliju opala na 2,07 odsto u maju dok su u decembru kapaciteti bili popunjeni 62,5 odsto, pre izbijanja epidemije. To je pad od 51,56 odsto u odnosu na maj prošle godine.

Bali ima više od 1.900 zaraženih korona virusom i 23 umrlih, dok je Indoneziji ukupno umrlo 3.359 ljudi i više od 65.000 je zaraženih.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side