Poreklo današnjih Indijanaca od pre 12.600 godina
13.02.2014 Beograd

Poreklo današnjih Indijanaca od pre 12.600 godina

Poreklo današnjih Indijanaca od pre 12.600 godina
DNK bebe, sahranjene u Montani u SAD pre 12.600 godina, pružio je nove uvide u drevne korene današnjih američkih Indijanaca i drugih domorodaca na tlu obe Amerike.

To je najstariji ikad pronađen genom iz Novog sveta. Predmeti pronađeni uz telo pokazuju da je dečak bio deo kulture Klovis, koja je u Severnoj Americi postojala od pre oko 13.000 do 12.600 godina, i dobila je ime po arheološkom nalazištu nedaleko od gradića Klovisa u Novom Meksiku.

Genom dečaka pokazuje da su pripadnici njegovog naroda bili direktni preci mnogih od današnjih domorodačkih naroda obe Amerike, naveli su istraživači. On je bliže bio povezan sa narodima u Centralnoj i Južnoj Americi, nego sa onima u Kanadi. Razlog za tu razliku nije jasan, naveli su naučnici.

Istraživači su naveli da nemaju DNK starosedelaca Amerike s kojim mogu da uporede DNK pronađenog dečaka, ali pretpostavljaju da bi rezultati bili isti, sa nekim domorodačkim narodima koji bi bili direktni potomci i drugima koji bi im bili srodni.

DNK dečaka, takođe, ukazuje da su njegovi preci došli iz Azije, što se slaže sa uvreženim mišljenjem da su prve migracije u Amerike bile preko kopnenog mosta iz Azije, koji je nestao davno. 

Grob dečaka, severoistočno od Livingstona u Montani, jedini je poznati grob iz kulture Klovis. Dečak je bio star između godinu dana i 18 meseci kada je umro iz neutrvrđenog razloga.

Sahranjen je sa 125 predmeta, uključujući i vrške kopalja i alatke od jelenskih rogova. 

Neki su očigledno bili ritualni predmeti ili delovi nasledstva. Predmeti i skelet dečaka bili su pokriveni usitnjenom crvenom zemljom, prirodnim pigmentom, što ukazuje da je vršen pogrebni obred.

Skelet dečaka pronađen je 1968, nedaleko od jedne litice, ali su tek odnedavno naučnici bili u mogućnosti da izdvoje i analiziraju kompletni genom iz tako starih uzoraka.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side