10.01.2019 Beograd

Počinje zimski popis ptica u Srbiji

Počinje zimski popis ptica u Srbiji Foto: Beta/Dragan Gojić
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da od danas do 30. januara sprovodi tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa tokom koga će više od 150 volontera-popisivača obići reke, jezera, bare, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama.

Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojaće divlje patke, guske, labudove, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla.

"Cilj ovogodišnjeg zimskog popisa ptica je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov", kazao je koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban, navodi se u saopštenju.

On je upozorio da ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, a kako se tokom januara uglavnom zadržavaju na određenim lokacijama i tada ih je najbolje probrojati.

"Upoređivanjem sa brojem ptica iz ranijih godina procenjuje se status populacija i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Zato nam je preko potrebna međunarodna saradnja u prikupljanju podataka i njihova razmena sa naučnom i stručnom zajednicom", rekao je Šćiban.

Popis ptica se sprovodi u Srbiji od 1982. godine, a pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i slučajeve krivolova, stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka i divlje deponije.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosleđeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side