Počelo terensko istraživanje površinskih voda u Srbiji u okviru EU projekta
10.09.2019 Beograd

Počelo terensko istraživanje površinskih voda u Srbiji u okviru EU projekta

Počelo terensko istraživanje površinskih voda u Srbiji u okviru EU projekta Foto: Pixabay
Grupa od 30 istraživača iz Nemačke i Srbije počela je ispitivanje statusa površinskih voda u Srbiji u okviru EU tvining projekta "Podrška planiranju politika u sektoru upravljanja vodama", saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Glavni cilj ovog projekta, koji finansira Evropska unija sa 1,5 miliona evra, jeste da ojača kapacitete Republičke direkcije za vode, JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine", kao i drugih srodnih institucija, kako bi se u integralnom upravljanju vodama sproveli principi koji proizilaze iz Okvirne direktive o vodama Evropske unije, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da je cilj projekta izrada Plana upravljanja vodama u Srbiji za period od 2021. do 2027. godine.

Projekat predstavlja tvining partnerstvo Srbije, Nemačke, Austrije i Holandije.

Tim od 30 stručnjaka iz Srbije i Nemačke preći će više od 1.000 kilometara širom Srbije tokom septembra, a ukupno će biti izvršeno uzorkovanje na 15 lokacija.

Plan je da tim prikupi sveobuhvatne naučne podatke, ojača saradnju unutar naučne zajednice i podigne svest javnosti u vezi sa zaštitom i korišćenjem vode.

U saopštenju se podseća da u Evropi dostizanje "dobrog ekološkog statusa" reka predstavlja osnovni cilj i da, dok se u državama članicama EU ekološki status redovno ocenjuje, monitoring (nadgledanje/praćenje) voda u Srbiji trenutno ne obezbeđuje detaljne informacije.

Cilj ovog monitoringa je uspostavljanje koherentnog i sveobuhvatnog pregleda stanja vode unutar svakog vodnog područja koji će omogućiti da se sve površinske vode svrstaju u jednu od pet klasa.

Informacije su neophodne kako bi se došlo do pregleda kvaliteta vode potrebnog za ispunjavanje uslova za dostizanje "dobrog statusa" prema standardima Okvirne direktive o vodama EU (ODV).

Takođe će se omogućiti prekogranično poređenje rezultata, na primer kada se radi o međunarodnim rekama poput Tise.

Projekat će se završiti 2020. godine, ali će se međudržavna saradnja nastaviti kroz rad u Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav (ICPDR).

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side