13.02.2020 Beograd

Pobednik se vratio na Kalemegdan, restauracija koštala oko 200.000 evra

Pobednik se vratio na Kalemegdan, restauracija koštala oko 200.000 evra Foto: Novi magazin/VV
Statuu Pobednika, jednog od simbola Beograda, koja je nekoliko meseci bila na restauraciji, građani će ponovo moći da vide na starom mestu od petka. Danas do 16 sati on će se nalaziti pored svog postamenta gde će svi posetioci Kalemegdana moći da mu priđu i da ga vide izbliza.

Postavljanje spomenika planirano je za petak i trajaće oko dva sata. Zbog toga će tokom prepodneva Kalemegdanska tvrđava biti zatvorena, preneo je N1.

Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.

Foto: Beta/BEOINFO/ Predrag Mitic

"Bilo je neophodna rekonstrukcija zbog stabilnosti, jer su mikropomeranja spomenika postojala od samog postavljanja. Temelji su stabilizovani, zatim je demontirana skulptura i transportovana u atelje...Radovi su bili spasavalački, bila je u toliko lošem stanju, a postojala je mogućnost i da skulptura padne", rekla je.

Uporedo sa restauracijom skulpture u ateljeu Kuzmanović, rađeni su i radovi na postamentu i stubu na Kalemegdanu.

Foto: Beta/BEOINFO/ Predrag Mitic

"Na samoj skulpturi bilo je neophodno intervenisani na 60 mesta, 30 i nešto rupa je postojalo od metaka i gelera, bilo je i pukotina na mestima na kojima su prethodno zavareni delovi bili rastavljeni, pa je unutar spomenika prodirala voda i pravila ostećenja", dodala je Novaković.

Ona je naglasila da je izgled Pobednika ostao isti.

Foto: Beta/BEOINFO/ Predrag Mitic

"Na formi nije vršena nikakva promena, te komentari o nekoj izmeni izgleda Pobednika nisu tačni. Znate, i kad operete prljavu čašu, ona drugačije izgleda", kazala je.

Sagovornica N1 je rekla i da bi u budućnosti trebalo uspostaviti "kulturu redovnog održavanja spomenika".

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side